Pieter Edelman
2 October 2018

De exoskeletten van de studententeams uit Delft en Twente hebben de Cybathlon Experience afgelopen weekend met succes afgerond. Voor het Twentse team Symbitron+ was het de vuurdoop, de Delftenaren deden al eerder mee. Beide universiteiten willen over twee jaar meedoen met de Cybathlon, een grote internationale wedstrijd voor assistieve technologie. De Cybathlon Experiences zijn tussentijdse demonstratie-events gekoppeld aan de Rehacare in Düsseldorf, ’s wereld grootste vakbeurs voor revalidatie(zorg).

Project March
Piloot Sjaan Quirijns met het Delftse exoskelet van Project March.

De Cybathlon werd twee jaar geleden voor het eerst gehouden op initiatief van ETH Zurich. De bedoeling is dat deelnemende teams technologie ontwikkelen en een ‘piloot’ zoeken om daarmee een competitie af te leggen. Er zijn verschillende onderdelen, naast exoskeletten voor dwarsleasiepatiënten gaat het bijvoorbeeld om armprotheses of brein-computerinterfaces. In dat laatste onderdeel behaalden een team van de Radboud Universiteit twee jaar terug de eerste plek. Zowel research- als commerciële technologie mag meedoen.

Team March probeerde bij die eerste editie ook mee te doen, maar moest door panne uiteindelijk afhaken. Nu wist de March III de meeste punten te behalen van de drie deelnemende teams.