Nieke Roos
2 October 2018

Het Nuon Solar Team heeft de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Na slopende laatste dagen, waarbij technische en menselijke tegenslagen zich opstapelden en de zonne-auto Nuna9s tot twee keer toe de wagen van het Japanse team Tokai van grote afstand moest zien in te halen, wisten de Delftenaren toch de eerste plek te bemachtigen. Met 4030,4 kilometer legden ze de grootste afstand af in acht dagen. Tokai kwam tot 3941,4 kilometer.

Na een turbulent begin met een slip op de eerste racedag en noodweer en een onderkoeld teamlid in de avond nestelde het Nuon Solar Team zich aan kop. Op de vierde dag verloor het de eerste plek aan Tokai door problemen met het elektrische systeem. De zesde dag zette het team in de Zuid-Afrikaanse bergen zijn intelligente cruisecontrol in en begon het aan een spectaculaire inhaalslag: diezelfde dag nog streefde het de Japanners alweer voorbij.

Nuna9s
Met 4030,4 kilometer legde de nieuwste Delftse zonne-auto Nuna9s in Zuid-Afrika de grootste afstand af in acht dagen. Foto: Jan Willem de Venster

Ondertussen had een voedselvergiftiging echter vier teamleden geveld en aan het begin van de zesde racedag had een van de zieken zijn bagage in een strategiewagen van Tokai gelegd, die vrijwel identiek is aan die van het Nuon Solar Team. Een ongelukkige vergissing als gevolg van duizeligheid en misselijkheid, zeggen de Delftenaren, benadrukkend dat het teamlid niet is ingestapt en gelijk zijn excuses heeft gemaakt. Toch maakten de Japanners de privacyschending aanhangig bij de wedstrijdorganisatie. Die besliste dat het Nuon Solar Team meer dan honderd afgelegde kilometers, en daarmee zijn koppositie, moest inleveren.

Met een schier onoverbrugbare achterstand op Tokai trokken de Delftenaren de laatste twee racedagen alles uit de kast. Mede dankzij de intelligente cruisecontrol wisten ze er een tweede inhaalrace uit te persen en de koppositie te heroveren op de Japanners, nu definitief. Na 2014 en 2016 is het de derde Delftse overwinning op rij in de tweejaarlijkse Sasol Solar Challenge van Pretoria naar Stellenbosch.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .