Nieke Roos
12 November 2018

Demcon gaat een joint venture aan met EMS Benelux, leverancier van totaaloplossingen voor geometrische meettechniek. In Enschede richten de partners een demonstratie- en servicecentrum in voor metrologie. Het centrum gaat klanten in de hightech ondersteunen met nieuwe meetapparatuur, loonmetingen, diensten, onderhoud, advies en opleiding. Het richt zich onder meer op machinebouwers, technologieontwikkelaars en leveranciers voor sectoren als de automobielindustrie en de aerospace.

In de hightechprojecten die Demcon uitvoert, speelt metrologie vaak een hoofdrol. Daardoor heeft het bedrijf een uitgebreide expertise in het vakgebied en een breed scala aan meetfaciliteiten opgebouwd. Zo heeft de businessunit voor industriële systemen en vision al veel oplossingen ontwikkeld om producten in verschillende productieprocessen inline te meten en te kwalificeren. En dochterbedrijf Demcon Metal Injection Moulding voert veel metingen uit voor productvrijgave en steekproefsgewijze inspectie tijdens productie. Daarbij gebruikt het door EMS geleverde computergestuurde meetmiddelen.

Wenzel Phoenix_web
In de Benelux vertegenwoordigt EMS onder meer het merk Wenzel.

EMS (European Metrology Systems) is een specialist in geometrische meettechniek, zoals 3d-coördinatenmeetmachines, laserscanners en optische meetsystemen. In de Benelux vertegenwoordigt het merken als Wenzel, Mahr en Creaform. Bij Demcon in Enschede staat bijvoorbeeld een coördinatenmeetmachine van Wenzel die tot op anderhalve micrometer nauwkeurig kan meten.

Vanuit Maastricht Airport is EMS Benelux vooral sterk aanwezig in Zuid-Nederland. ‘We zochten een manier om dichter bij onze klanten in heel Nederland te staan en onze lokale service zo beter uit te bouwen’, verklaart ceo Mario Cupelli. ‘Deze samenwerking is een uitgelezen kans, aangezien onze services en die van Demcon complementair zijn.’ Voor zowel de demonstratie- als de service-activiteiten van de joint venture levert EMS de meetmachines en andere meetmiddelen.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

‘Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan nauwkeurige metingen aan hun producten; ze moeten betrouwbaar kunnen meten om aan de steeds strengere kwaliteitseisen te voldoen. Daar komt bij dat de complexiteit van producten toeneemt’, weet managing director Rob Egberink van Demcon Metal Injection Moulding, die leiding gaat geven aan de joint venture. ‘Wij leveren de middelen om daaraan te meten.

‘Maar voor veel bedrijven zijn dat toch grote investeringen in een indirect proces’, gaat Egberink verder. ‘Zij investeren liever in machines voor hun primaire productieproces, zoals de verspaning.’ Om de benodigde investeringen voor klanten te verlagen, biedt de joint venture loonmetingen aan. ‘Die verzorgen wij nu al voor meerdere klanten en dat gaan we verder uitbreiden. Het centrum krijgt daarvoor de nodige meetcapaciteit. Als de meerwaarde van deze metingen zich voor die bedrijven heeft bewezen, besluiten zij wellicht alsnog tot aanschaf van een meetmachine. Zo kan het aanbod van ons centrum werken als een tweetrapsraket.’

De samenwerking met EMS is voor Demcon ook interessant vanwege de sterke positie die de partner heeft in België. ‘Belgische relaties van EMS kunnen potentieel klanten van ons worden’, zegt Demcon-directeur Dennis Schipper. ‘Want bedrijven die nauwkeurig meten, ontwikkelen vaak op hoog niveau nieuwe technologie. Demcon kan hen daarbij ondersteunen. En soms hebben zij meetproblemen waarvoor een standaardmeetmachine niet volstaat. Dan kan een van onze businessunits daarvoor een oplossing op maat ontwikkelen en bouwen. Denk aan een klantspecifiek camerameetsysteem.’

Het metrologiecentrum start vanuit een speciaal meetlab in het Enschedese hoofdkwartier van Demcon. Medio 2019 krijgt het tweehonderd vierkante meter in het Demcon Technology Center, dat in de directe nabijheid van het hoofdkantoor verrijst. In dit technologiecentrum komen ook een experience centre voor smart industry, een instrumentmakerij en ruimte voor productie en (schone) assemblage. Demcon Metal Injection Moulding, dat nu nog in Oldenzaal zit, zal een deel van de productieruimte invullen.