Pieter Edelman
5 December 2018

Demcon heeft Hemics overgenomen, een Philips-spinoff die een patiëntvriendelijke technologie ontwikkeld heeft voor het monitoren van reuma. Demcon partnert al geruime tijd met Hemics voor ontwikkeling en productie. De overname door een grotere partner moet het bedrijf meer slagkracht geven voor de marktintroductie.

Hemics begon in 2011 onder de naam Akeso als spinoff van Philips Research. Daar was een optische meetmethode ontwikkeld om het verloop van reumatoïde artritis te monitoren. Deze chronische ontstekingsziekte kan soms in hevigheid toenemen, om vervolgens weer af te zwakken. De behandeling kan er daarom baat bij hebben om de situatie steeds in kaart te brengen. Er bestonden echter geen betrouwbare methoden om de ernst objectief vast te stellen. Het apparaat van Hemics, de Handscan, kan binnen een paar minuten de doorbloeding meten, wat een maat is voor de ontstekingsreactie.

Hemics_Handscan

Er staan op het moment al enkele tientallen systemen in diverse klinieken in Nederland en daarbuiten. Daarmee wordt informatie verzameld en ervaring opgedaan. Het ontbrak het bedrijf echter aan slagkracht voor de verdere marktuitrol. Demcon brengt zijn nieuwe dochter, Demcon hemics, onder bij zijn locatie in Best. Naast de technologie zijn drie medewerkers van Hemics, waaronder twee oprichters, overgegaan.