Alexander Pil
27 January 2017

High-end technologieleverancier Demcon heeft een vestiging geopend in Delft. Daarmee hoopt de snelgroeiende onderneming uit Enschede talent in West-Nederland aan zich te binden. Verder wil Demcon de band met lokale opdrachtgevers zoals TNO en Mapper Lithography versterken en actief deelnemen in diverse Zuid-Hollandse netwerken. Demcon-directeur Dennis Schipper voorziet in Delft eenzelfde ontwikkeling als zijn bedrijf in Zuid-Nederland heeft doorgemaakt. ‘We hebben daar schaalbare huisvesting in Delft’, aldus Schipper. ‘Eind dit jaar moet er een man of vijf, zes zitten.’ De vestiging die in 2011 in Son van start ging, telt inmiddels zo’n zestig medewerkers en voert grote projecten uit voor klanten in diverse markten.

Demcon blijft gestaag groeien met grote projecten voor internationale opdrachtgevers en eigen producten van dochterondernemingen. Het bedrijf heeft daarom voortdurend behoefte aan nieuwe, hoogopgeleide medewerkers. De aanwas komt voor een belangrijk deel van de technische universiteiten in Nederland. Het hoofdkantoor in Enschede en de vestiging in Son zijn goed aangesloten op de tu in hun directe omgeving. Nu zet Demcon de stap naar Delft, om ook te kunnen putten uit de talenten die afstuderen aan de universiteit aldaar.

Vorig najaar maakte Demcon een voorzichtige start met twee medewerkers die zijn gehuisvest in de incubator Yes!Delft Labs. ‘De gemeente Delft heeft ons goed ontvangen en rondgeleid langs diverse locaties’, zegt Schipper. ‘Yes!Delft Labs was veruit de interessantste, een heel inspirerende omgeving.’

Demcon wil zich gaan manifesteren in de diverse netwerken en initiatieven in de regio die markten bestrijken waarin het bedrijf al langer actief is. Schipper: ‘Holland Instrumentation is een mooi netwerk waar we al lid van zijn en Demcon kunnen promoten. Robovalley is een dynamische club waar we zeker bij willen aansluiten. En voor onze activiteiten op het gebied van medische systemen zien wij kansen bij Medical Delta.’ Dit cluster verenigt de Zuid-Hollandse universiteiten, hun medische centra en hogescholen rond health, levenswetenschappen en technologie.

Daarnaast telt Zuid-Holland industrieën die voor Demcon minder bekend terrein zijn, zoals de olie & gas, de scheepsbouw en de lucht- en ruimtevaart. ‘Daar kunnen we klanten aantrekken die buiten het klassieke mechatronicadomein vallen maar voor ons wel interessant zijn’, denkt Schipper. ‘De scheepsbouw bijvoorbeeld wordt steeds intelligenter, met meer mechatronica, zoals voor zelfsturende schepen. In de aerospace gaan we ook meer doen. We zoeken afgestudeerden van de TU Delft daarom niet alleen bij werktuigbouw en elektrotechniek maar ook bij lucht- en ruimtevaart.’