Alexander Pil
27 October 2008

De Picanol Group heeft in het derde kwartaal een geconsolideerde omzet neergezet van 57,5 miljoen euro. Dat is een daling van bijna een derde in vergelijking met de 83,8 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar. Kijkend in het orderboek verwacht het Ieperse bedrijf geen verbeteringen voor de komende zes maanden. De weefmachinespecialist vreest daarom dat de jaaromzet 30 procent lager zal uitvallen dan in 2007 en dat het een ’significant verlies‘ zal lijden. Hoeveel Picanol verwacht in het rood te schieten, wil het niet kwijt.

Ook Picanol heeft last van de economische malaise. ’De wereldwijde markt voor weefmachines bevindt zich momenteel op een historisch dieptepunt‘, aldus het bedrijf. ’Bovendien wordt deze van nature erg cyclische markt momenteel extra getroffen door de vrees voor recessie en kredietschaarste, waardoor weverijen investeringen in nieuwe weefmachines bevriezen.‘

De Ieperaren pakken de problemen op een aantal manieren aan. Om te beginnen brengt het bedrijf zijn kosten terug met 15 miljoen euro. Deze reorganisatie kost twaalf werknemers hun baan. Verder bouwt de groep zijn businesspijler Mechatronics uit met eigen producten. De divisie Manufacturing speelt in op de stijgende vraag naar grotere en technisch moeilijkere stukken en gaat meer voor derden werken. Met die verbreding hoopt Picanol op termijn de impact van de cyclische weefmachinebusiness uit te vlakken.