19 April 2016

Philips en Elekta zijn begonnen met de opbouw van hun derde preklinische systeem voor bestralen in een mri-scanner, bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam. Het NKI is een van de klinische partners in een in 2012 opgericht consortium voor de ontwikkeling van de methode. Tegen het eind van het jaar moeten alle zeven aangesloten kankercentra hun systeem hebben staan. Daarmee moet de haalbaarheid van de aanpak aangetoond worden.

Philips, Elekta en het UMC Utrecht werken al geruime tijd aan het combineren van een mri-scanner met een lineaire versneller (linac). Met die hybride moeten tumoren live gevolgd kunnen worden tijdens de bestraling, waardoor de behandeling ook ingezet kan worden voor tumoren waarbij dat nu lastig is, bijvoorbeeld omdat ze door de ademhaling bewegen of omdat ze erg klein zijn.

Het combineren van de twee systemen is echter technisch lastig en de technologieontwikkeling nam het eerste decennium van de eeuw in beslag. In 2012 was de techniek dermate ver gevorderd dat er begonnen kon worden aan het uitwerken van de toepassingen. Daarvoor richtten de drie partijen een consortium op, waar zich al snel verschillende belangrijke kankercentra van over de hele wereld aansloten.

In 2014 werd het eerste systeem dat geschikt is voor klinisch onderzoek geïnstalleerd bij het UMC. Het systeem bestaat uit een 1,5 T-mri-systeem, waar een linac omheen kan draaien om door de mri-wand heen te bestralen. Het tweede exemplaar staat bij het MD Anderson Cancer Center van de University of Texas in Houston.

BCe24 save the date