Paul van Gerven
2 April 2019

Vorige week maakte de European Resarch Council bekend wie dit jaar een ERC Advanced Grant in de wacht heeft gesleept. Ontvangers van de meest prestigieuze Europese beurs krijgen tweeënhalf miljoen euro onderzoeksgeld voor vijf jaar (of naar rato voor kortere projecten). Ook dit jaar vielen weer diverse Nederlanders in de prijzen. Dit zijn de winnaars uit de Benelux wiens onderzoek een raakvlak heeft met elektronica en techniek.

Erik Bakkers (TU Eindhoven)

Vanwege zijn stabiliteit is het majoranadeeltje potentieel een geweldige bouwsteen van een quantumcomputer. Materiaalonderzoeker Erik Bakkers leverde al de materialen waarin is gezocht naar dit exotische quasideeltje, maar hij denkt dat het beter kan. Nanodraden van tintelluride met een supergeleidende laag lood zijn vermoedelijk betere gastheren, zodat het makkelijker wordt om het majoranadeeltje te vinden en te manipuleren.

Imec Paul Heremans_web
Paul Heremans. Foto: Imec

Paul Heremans (Imec)

Dunne films kunnen licht geven, maar voor veel toepassingen niet genoeg. Paul Heremans wil daar verandering in brengen. Wat heet: hij wil dunne films maken die zo helder stralen dat er een laser op kan worden gebaseerd.

Wilhelm Huck (Radboud Universiteit Nijmegen)

Levende wezens bestaan uit een groot aantal reactienetwerken, een soort moleculaire computers die informatie kunnen verwerken en opslaan zodat het organisme kan reageren op zijn omgeving. Chemicus Wilhelm Huck wil zelf zo’n computer bouwen, maar zal eerst moeten uitvogelen hoe je die programmeert.

Bram Nauta (Universiteit Twente)

Als er tussen veel sterke draadloze signalen een zwakke moet worden opgepikt en verwerkt, biedt versterking meestal uitkomst. Maar in iot-toepassingen is dat niet ideaal: versterkers nemen inclusief perifere componenten veel ruimte in beslag en gebruiken veel energie. Laat dus maar achterwege, zegt ic-ontwerper Bram Nauta. Hij wil superselectieve filters ontwikkelen om zwakke signalen te vinden.

Jaap den Toonder (TU Eindhoven)

Trilhaartjes transporteren slijm uit de longen en brengen eicellen naar de baarmoeder. Microsysteemtechnicus Jaap den Toonder wil hier kunstmatige versies van maken. De basis is een flexibel polymeer, de beweging van ingebouwde magnetische nanodeeltjes die reageren op een elektromagneet. De synthetische trilhaartjes kunnen worden toegepast in microfluïdische chips.