Pieter Edelman
23 February 2017

Disney Research heeft een methode uitgedokterd om draadloze energievoorziening van apparaten over grotere afstanden een stuk krachtiger te maken. Enige nadeel: de ruimte waarin dat gebeurt, moet er speciaal op gebouwd zijn. Maar dan is het ook mogelijk om veilig kilowatts aan stroom over te zenden.

Het probleem met draadloze overdracht van energie is dat het lastig is om dat over grotere afstanden te doen. Wanneer zender en ontvanger vlak bij elkaar zijn en er een sterke koppeling is, is het wel mogelijk om hoge vermogens te verzenden, maar bij grotere afstanden zou het uitgestraalde vermogen de veiligheidsgrenzen snel overschrijden.

De oplossing van Disney bestaat uit een ruimte waarvan de wanden, plafond en vloer volledig geleidend zijn gemaakt. Een koperen paal verbindt in het midden de vloer met het plafond. Wanneer hier oscillerende stromen doorheen worden gestuurd, ontstaan er rondom de paal staande magneetgolven, die door een spoel kunnen worden opgepikt. De gevaarlijke elektrische velden worden echter afgevangen door condensatoren op de paal.

Met de aanpak kunnen meerdere objecten in de ruimte tegelijk veilig van stroom worden voorzien. Daarvoor moet de spoel overigens wel in de juiste richting worden gehouden ten opzichte van het magneetveld, maar volgens Disney is dat makkelijk op te lossen door drie loodrecht op elkaar staande spoelen te gebruiken.