Nuon trekt de stekker uit dochterbedrijf Helianthos, een proeffabriek voor de productie van amorf silicium dunnefilmzonnecellen. De energieonderneming zegt in een speurtocht van achttien maanden tevergeefs honderdvijftig potentiële investeerders te hebben aangeschreven om het R&D-project uit te bouwen naar commerciële productie. Nuon, sinds 2006 eigenaar van Helianthos, zegt niet de benodigde expertise in huis te hebben om zelf de investering te kunnen verantwoorden. Na 85 miljoen euro vindt het bedrijf het bovendien wel welletjes.
Nuon-CEO Huib Morelisse wijt het gebrek aan belangstelling aan de zware marktcondities. ’Zonnecelproductie neemt wereldwijd toe, terwijl prijzen sterk dalen‘, aldus de topman. ’Het is zeer spijtig dat we niet in staat zijn geweest om, in samenwerking met een partner, een product tegen een competitieve prijs te lanceren.‘
SP-Kamerlid Paulus Jansen plaatst echter vraagtekens bij de goede bedoelingen van Nuon. ’Sinds bruinkoolboer Vattenfall Nuon heeft overgenomen, worden alle duurzame onderdelen kapotbezuinigd. Ook wordt de positie van Nederland als kennisland ondermijnd.‘ Jansen wil daarom dat minister Verhagen er alles aan doet om een doorstart van Helianthos mogelijk te maken.
Er zit hoe dan ook een politiek element in de sluiting. Vattenfall trok tijdens het overnameproces vorig jaar een drietal provincies, grootaandeelhouders van Nuon, over de streep met garanties dat de strategie ten aanzien van duurzaamheid zou worden voortgezet. De provincies bedongen toen dat Nuon subsidies zou moeten terugbetalen als er geen productiefaciliteit zou komen. Nuon zegt deze afspraak na te komen en de subsidies terug te zullen betalen.