Pieter Edelman
31 January 2012

Basile Starynkévitch heeft een release candidate online gezet voor de nieuwe versie van zijn opensource Melt-tool, een domeinspecifieke taal voor de GCC-compiler. Melt (Middle-End Lisp Translator) biedt een Lisp-achtige taal om de interne toestand van GCC te lezen en te manipuleren tijdens de compilatie. Dit kan ook door het schrijven van een GCC-plug-in in C, maar Starynkévitch beargumenteert dat deze taal minder handig is voor het goochelen met interne toestanden en vooral het herkennen van patronen hierin, iets waar Melt sterk in is. Onder de motorkap vertaalt de tool de domeinspecifieke code wel naar C. Melt maalt niet om de taal die wordt gecompileerd en kan daarom overweg met alle talen die GCC ondersteunt, zoals C, C++, Ada, Fortran.

Zijn gereedschap kan volgens Starynkévitch in allerlei scenario‘s van pas komen. Bij een softwareproject kan het bijvoorbeeld controleren op het naleven van de codeerregels, projectspecifieke type-checks implementeren of contextuele optimalisaties uitvoeren. Ook biedt de tool een aanknopingspunt voor aspectgeoriënteerd programmeren, waarbij architectuuroverkoepelende zaken doorgaans via postprocessing worden toegevoegd aan de broncode.

De nieuwe versie fixt diverse bugs en voert verschillende verbeteringen door, waaronder named values en uitgebreidere ondersteuning voor GCC Gimple en Tree. De tool werkt met GCC versie 4.6.