Pieter Edelman
24 February 2015

UT-spin-off Medimate maakt een doorstart onder de vleugels van investeerder Gerard Sanderink, meldt Tubantia. Het bedrijf, dat een op microfluïdica gebaseerde oplossing ontwikkelde waarmee patiënten thuis elektrolyten in hun bloed of urine kunnen meten, werd in november failliet verklaard. Volgens de krant hadden de drie directeuren ruzie en haakte zorgverzekeraar Achmea af als investeerder. Het nieuwe bedrijf gaat verder met directeur Steven Staal en twee andere Medimate-medewerkers.

Sanderink ziet nog steeds grote potentie in de technologie, maar hij wil er wel serieus werk van maken om het breder toe te passen. Tot nog toe richtte Medimate zich vooral op manisch-depressieve patiënten. Die gebruiken lithium om hun extreme stemmingswisselingen tegen te gaan, maar lithium is ook giftig. Patienten moeten de concentratie in hun bloed dus nauwlettend in de gaten houden, en de Medimate-technologie is daar bij uitstek geschikt voor.

Deze markt is echter bijzonder klein. Daarom werkte Medimate ook aan andere toepassingen, waaronder het monitoren van patiënten met nierproblemen via de urine. Sanderink wil inzetten op deze toepassing. Hij ziet ook mogelijkheden in de voedingsindustrie en de levensmiddelen.

Na het faillissement toonden ook Demcon en Micronit interesse in Medimate. Onderhandelingen met deze bedrijven liepen echter op niks uit.

Bits&Chips event sponsor registration