Sensor City staat aan de rand van de afgrond. Als de gemeente Assen niet snel met acht ton over de brug komt, is het afgelopen met het project en het bijbehorende grootschalige meetnetwerk dat van de Drentse hoofdstad een proeftuin had moeten maken voor praktisch bruikbare toepassingen van sensortechnologie. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Ook sensoronderzoeksinstituut Incas3 in Assen zou volgens de krant afstevenen op een faillissement.
Uit een zaterdag gepubliceerde reconstructie van het Dagblad van het Noorden blijkt dat er van alles is misgegaan bij Sensor City: vertraging bij de aanleg, haperende techniek en uitblijvende grote researchprojecten. Ondanks een miljoeneninvestering van de overheid is het initiatief allesbehalve een succes, concludeert de krant. Door een conflict met subsidieverstrekker SNN zou er nu acuut acht ton nodig zijn. Daarnaast zou Sensor City voor de komende jaren een exploitatietekort verwachten.
‘De situatie is uiterst zorgwekkend, een financieel debacle dreigt’, citeert het Dagblad van het Noorden uit een brandbrief die voorzitter Rob Goossens van de raad van toezicht van Sensor City schreef aan het college van b en w. Om maatschappelijke onrust en imagoschade voor Assen en Drenthe te voorkomen, is het volgens Goossens zaak het project te behoeden voor een faillissement. Als de gemeente niet bijspringt, rest er niets anders dan verkoop van het sensornetwerk. Met het geld dat dat oplevert – Goossens hoopt op een miljoen – kunnen dan schuldeisers worden afgelost.