Nieke Roos
4 June 2010

Participatiemaatschappij Elex heeft opnieuw een uitkoopbod uitgebracht op Epiq. De holding van onder meer de Vlaamse zakenman-politicus Roland Duchâtelet en Melexis-CEO Rudy De Winter heeft 1,75 euro over per aandeel van de elektronicafabrikant uit Tessenderlo. Dat is 35 procent meer dan de gemiddelde koers van de voorbije dertig dagen, maar aanzienlijk minder dan de 2,80 euro die Elex begin 2008 nog wilde betalen. Toen ging de uitkoop niet door, ook tot teleurstelling van Epiq zelf, omdat financieel analisten het bod te laag vonden en een negatief advies afgaven aan aandeelhouders. In De Tijd noemt marktvorser Geert Smet de huidige prijs ’fair, maar niet genereus‘.

Elex is al grootaandeelhouder van Epiq met een belang van 79,2 procent. Daarnaast is nog eens 8,2 procent in handen van Duchâtelet zelf. De International Finance Corporation (IFC), een onderdeel van de Wereldbank, bezit 3,4 procent. Met maar 9 procent aan vrij verhandelbare aandelen is de handel in de elektronicafabrikant erg illiquide.

Epiq ontwikkelt en fabriceert elektronica en elektromechanische en kunststofsystemen voor onder meer de automotive-industrie, consumentenelektronica en persoonlijke communicatie. Het eerste kwartaal boekte het bedrijf een nettowinst van 929 duizend euro, waar het dezelfde periode in 2009 slechts 88 duizend in de plus eindigde. De inkomsten stegen jaar op jaar met 36 procent naar 50,6 miljoen euro.