Paul van Gerven
4 August 2017

Het Duitse bedrijf Terrae heeft zeventien partners verzameld om in Europa lithium-ionfabrieken te bouwen die tezamen de capaciteit van Tesla’s gigafactory benaderen. Anders dan Tesla zal Terrae volgens een foundry-model opereren, waarbij accu’s op specificatie van de klant worden geproduceerd. Naast energieopslag en automotive toepassingen mikt het consortium ook op industriële toepassingen.

De identiteit van de partners is niet bekendgemaakt, maar Terrae werd in mei opgericht door de Duitse batterijmaker BMZ, voormalig Thyssen Krupp-manager Holger Gritzka (nu ceo van Terrae) en Ulrich Ehmes, voorheen ceo van de Zwitserse batterijmaker Leclanché. De basis voor het consortium werd gelegd in het Kompetenznetzwerk Lithium Ionen Batterien, en net als dit samenwerkingsverband zegt Terrae de complete waardeketen te vertegenwoordigen, inclusief afnemers.

De locatie van de eerste fabriek wordt binnenkort bekendgemaakt. De bouw moet volgend jaar aanvangen, mits de financiering rondkomt. In totaal is er meer een miljard euro nodig.