Rob_howe

Rob Howe is CEO van Verum.

5 September 2008

Al een paar jaar schrijf ik af en toe een column voor Bits&Chips maar opvallend genoeg krijg ik zelden een reactie, hoe opruiend mijn stellingen ook zijn. Je vraagt je af of iemand het eigenlijk wel leest. Daar komt nog bij dat ik op dit moment op een terrasje in Frankrijk zit met een schitterend uitzicht en een filosofische vakantiestemming. Laat ik daarom maar eens proberen een reactie uit te lokken door een nog controversiëler standpunt in te nemen. Dus, met het risico dat ik iemand tegen het zere been schop, hier mijn discussiepunt voor vandaag: ’Detachering is niets meer dan een verzekering tegen de kosten van een arbeidscontractbeëindiging.‘

Onlangs kreeg ik de kans om deel te nemen aan handelsmissies naar Silicon Valley en Beijing. Beide tripjes waren op zijn zachtst gezegd extreem interessant. In de VS heb ik twee dingen geleerd die relevant zijn voor deze discussie. Ten eerste heeft bijna iedereen in Silicon Valley een at will-contract. Dat betekent dat werknemers het recht hebben om per direct op te stappen, maar ook dat werkgevers het contract zonder veel kosten kunnen ontbinden.

Ten tweede is het concept van detachering zo goed als onbekend in de Valley. Het wordt zelfs niet enthousiast ontvangen als je het uitlegt. Ze hebben ook geen problemen met de situatie. De flexibiliteit maakt alleen dat bedrijven hun uiterste best doen om hun sleutelmedewerkers te behouden, bijvoorbeeld met aandelenopties of andere flexibele beloningsregelingen. De concurrentiestrijd in de regio zorgt er toch wel voor dat iemand met een beetje bagage niet zonder werk komt te zitten.

Nederlandse werknemers zijn ’gelukkig‘ goed beschermd. Het is ongelooflijk moeilijk om af te komen van slecht presterende arbeidskrachten en je kunt op geen enkel niveau reorganiseren zonder een sociaal plan. Nederlandse bedrijven wapenen zich tegen deze starheid door een premie te betalen aan bureaus die helpen een gedeelte van het personeelsbestand flexibel te houden. Voilà: detachering! De taak van het bureau is simpelweg om te fungeren als buffer door ondanks inflexibele wetgeving toch flexibele werknemers te leveren. De premie die daarmee is gemoeid, kan wel oplopen tot 150 procent van de normale kosten van zo‘n medewerker.

Bits&Chips event sponsor registration-early bird

Bent u het er niet mee eens? Bedenk dan eens hoe lang Nederlandse bedrijven detacheringsbureaus nodig zouden hebben als het mogelijk was om at will-contracten te tekenen. Het antwoord: net zo lang als ze nodig hebben om zich te realiseren dat ze hun kosten voor de flexibele werknemerspool met 33 procent naar beneden kunnen brengen.

Hier zit precies het grootste probleem: detachering brengt alleen de kosten omhoog zonder substantiële waarde toe te voegen. Het is gewoon een sociale verzekering. Ik vraag me daarom af waarom verzekeringsmaatschappijen zich nog niet op dit terrein hebben geroerd. Vanuit hun actuariële perspectief is het ongetwijfeld mogelijk om een echte verzekeringspolis op te stellen die werkgevers dezelfde flexibiliteit biedt tegen een veel lagere premie. Bijkomend voordeel is dat bedrijven niet meer te maken hebben met de IP-problemen en overheadkosten die met detachering zijn gemoeid.

Tijd om te stoppen met mijn provocatie: een koel glas rosé roept. Aarzel vooral niet om te laten zien dat er toch wat leven zit in de Bits&Chips-lezers. Laten we er een interessante openbare discussie van maken. Als ik niks hoor, ga ik ervan uit dat de detacheerders het diep in hun hart met me eens zijn.