Nieke Roos
6 March 2019

Vervoerder Qbuzz heeft ruim 160 volledig elektrische bussen besteld voor het ov in Groningen en Drenthe. Het Deurnese Ebusco levert er zestig, het Eindhovense VDL 43 en het Franse Heuliez 59. Maandag presenteerden Qbuzz en OV-bureau Groningen Drenthe een aantal demobussen van de verschillende leveranciers. Met de order is een kleine honderd miljoen euro gemoeid. Vanaf december, wanneer de bussen gaan rijden, hebben de noordelijke provincies de grootste elektrische busvloot van Europa. Nu valt die eer nog te beurt aan de concessie Amstelland-Meerlanden rond Schiphol.

De zestig bussen van Ebusco gaan het streekvervoer verzorgen in Groningen en Drenthe. VDL levert 43 stadsbussen voor Assen, Emmen en Groningen. De 59 Franse exemplaren zijn bestemd voor het snelle Q-link-busnet dat de stad Groningen verbindt met de omliggende grotere kernen. Daar zet Qbuzz sinds eind 2017 al tien elektrische VDL-voertuigen in.

VDL Citea SLFA 180 Electric_web
Vanaf december 2019 verzorgen 43 elektrische Citea’s van VDL het stadsvervoer in Assen, Emmen en Groningen.

De Ebusco-bussen hebben een bereik van vierhonderd kilometer. ‘Het is heel bijzonder dat naast de stadslijnen ook in het streekvervoer een flinke vloot elektrische bussen gaat rijden’, vindt de Drentse gedeputeerde Henk Brink. ‘De zestig elektrische streekbussen hebben een zodanig groot batterijpakket dat ze alleen ’s nachts op de stalling hoeven op te laden. Met één zo’n lading kunnen ze de geplande streeklijnen rijden totdat ze ’s avonds weer in de stalling aan de lader gaan.’

Bij de stadsbussen van VDL gaat het om 32 Citea’s van het type SLF-120 Electric en elf VDL Citea’s SLFA-180 Electric. De eerste levert het Eindhovense bedrijf met twee deuren en een batterijpakket van 216 kWh, goed voor een bereik van een dikke honderd kilometer; de laatste hebben drie deuren en 288 kWh aan accu’s, waarmee ze honderdvijftig tot tweehonderd kilometer ver komen op één lading. Beide varianten krijgen de nieuwste batterijtechnologie en een pantograaf op het dak om op te laden.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Met de nieuwe elektrische aanwinsten is het busvervoer in Groningen en Drenthe vanaf december 2019 voor een belangrijk deel emissieloos: het stoot negentig procent minder CO2 uit. Qbuzz heeft ook nog twee zero emissie-streekbussen op waterstof van Van Hool. In 2020 komen daar twintig tot dertig waterstofbussen bij. De rest van de Gronings-Drentse vloot rijdt op hvo (hydrotreated vegetable oil), synthetische diesel op basis van rest- en afvalstoffen. Dat is niet emissieloos, maar zorgt wel voor een grote CO2-reductie.

‘Deze aanpassingen aan het openbaar vervoer, die nu stevig gericht zijn op duurzaamheid, passen geheel binnen de energietransitie die we in het noorden nastreven’, aldus de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. ‘Onze ambitie is om als noordelijke provincies hierin een cruciale rol te vervullen.’