Pieter Edelman
2 July 2008

Nokia heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om Navteq onconditioneel over te nemen. De Finnen boden 5,7 miljard euro voor de Amerikaanse kaartenmaker. Eerder al verleende de EC haar fiat aan de acquisitie van Tele Atlas door Tomtom.

Nokia_N95_Maps
Van de Europese Commissie mag Nokia eindelijk kaartenmaker Navteq uit Chicago overnemen. Ondanks de belangrijke rol die Nokia ziet weggelegd voor digitale kaarten op zijn mobieltjes is de EC niet bang dat Navteq levering aan Nokia‘s concurrenten zal stopzetten.

Navteq en Tele Atlas zijn samen de belangrijkste leveranciers voor alle fabrikanten van navigatiesystemen en computertoepassingen die kaarten gebruiken. Het vooruitzicht dat ze beide in handen van een gebruiker zouden komen, deed de Europese Commissie aanvankelijk achter haar oren krabben. Na maandenlange onderzoeken denkt de EC nu dat de levering aan concurrenten van Nokia en Tomtom niet in gevaar komt. De bedrijven zouden daarvoor te veel inkomsten mislopen. ’We zijn verheugd dat de commissie dezelfde conclusie heeft getrokken als wij over Navteqs mogelijkheden om brede toegang te bieden tot al onze klanten‘, zegt Judson Green, CEO van het in Chicago gebaseerde Navteq.

Eerder deze week werd ook bekend dat het Belgisch-Nederlandse Tele Atlas een langetermijnovereenkomst heeft gesloten met Google voor de levering van kaarten. Sterker nog: Google gaat de wijzigingen die gebruikers aanbrengen in de kaarten terugleveren aan Tele Atlas.