Australische onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om lichtgolven compleet intact naar een bestemming te leiden, ongeacht de verstrooiing onderweg. De vondst zou onder meer kunnen worden toegepast om medische beeldvorming te verbeteren.
De methode is gebaseerd op een idee dat stamt uit 1948 en dat tot voor kort te ingewikkeld was om in de praktijk te brengen. Door het licht in een bepaalde vorm weg te sturen, wordt het resistent tegen de verstrooiing onderweg, die normaal gesproken het signaal oprekt. Het principe werkt overigens voor elk type golf, maar de Australiërs hebben het aangetoond met laserlicht in een optische fiber van honderd meter lang.

Onderzoeker Joel Carpenter legt het fenomeen uit aan de hand van iemand die door een tunnel naar een vriend roept: ‘Door de manier waarop het geluid rondketst, zou de ontvanger de boodschap niet goed kunnen verstaan door de verschillende echo’s die hij hoort. Wij hebben een speciale megafoon ontwikkeld die het geluid zo wegstuurt dat er geen echo’s ontstaan.’
Omdat licht in biologisch weefsel sterk wordt verstrooid, zou de technologie kunnen helpen scherpere medische foto’s te knippen.