Pieter Edelman
28 June 2012

Zoals elk jaar aan het eind van juni heeft de Eclipse Foundation de nieuwe versie van zijn IDE uitgebracht met codenaam Juno. Het is de eerste officiële release gebaseerd op de 4.x-lijn van het platform, die nu twee jaar parallel met de 3.x-lijn in ontwikkeling is. Vandaar dat Juno versienummer 4.2 meekrijgt. De overstap is met name van belang voor ontwikkelaars van plug-ins, die zich nu op de nieuwe architectuur moeten richten. De bestaande plug-ins blijven via een compatibiliteitslaag wel werken in het nieuwe platform. De interface is dankzij de upgrade wel geheel vernieuwd en niet langer meer gebaseerd op Java‘s SWT.

Verder voegt Juno een aantal componenten toe zoals een ontwikkelomgeving voor de Lua-scriptingtaal. Een andere interessante toevoeging is Code Recommenders dat intelligentere codesuggesties moet opleveren voor Java-ontwikkelaars. De component analyseert hiervoor het Api-gebruik in de rest van het programma. De ontwikkelaars van Code Recommenders vergelijken het een beetje met Amazons aanbevelingen voor vervolgaankopen gebaseerd op eerdere bestellingen.

Juno voegt verder twee voorverpakte uitvoeringen toe aan zijn spectrum: een versie voor automotive-ontwikkelaars en een uitvoering voor programmeurs van mobiele software. De eerste is het resultaat van een vorig jaar opgerichte industriegroep van Duitse automotive-toeleveranciers en bevat enkele experimentele features. De tweede richt zich op de mobiele Api‘s zoals Android.