Paul van Gerven
16 April 2008

Onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) hebben een methode ontwikkeld om het rendement van kristallijn silicium zonnecellen op te krikken met 1 absolute procent. Dat klinkt niet erg spectaculair, maar op een rendement van 15 tot 17 procent is dat een relatieve winst van toch zo‘n 6 procent. Zij kregen dat voor elkaar door het gebruikelijke p-gedoteerde silicium te vervangen door silicium met een fosforvervuiling en dat vervolgens in een speciaal procedé te bewerken, oftewel te passiveren.

Passivatie van het oppervlak voorkomt dat ladingsdragers recombineren en zodoende geen bijdrage meer leveren aan de opgewekte stroom. De ECN-onderzoekers ontwikkelden dus een nieuwe methode om elektrische verliezen aan de voorzijde van n-type zonnecellen te verminderen.

Paul Wyers, manager van de afdeling zonne-energie bij ECN: ’Wij zijn van mening dat n-type technologie belangrijke voordelen biedt voor commerciële zonnecelproductie, bijvoorbeeld doordat je hogere rendementen kunt halen met minder zuiver materiaal.‘ En grondstoffen van mindere kwaliteit zijn goedkoper. Daarnaast zetten n-type zonnecellen de kortere golflengten licht beter om in elektriciteit. De technologie is relatief makkelijk over te zetten naar bestaande productielijnen.