Paul van Gerven
10 October 2016

Start-up Leydenjar Technologies heeft een jaar financiering rond om door ECN ontwikkelde accutechnologie naar de markt te brengen. Het bedrijf zegt al verschillende batterijfabrikanten te hebben geïnteresseerd voor zijn silicium anode, waarmee de opslagcapaciteit van accu’s met de helft kan worden verbeterd. In 2018 moet een proeffabriek starten die de anodes produceert.

Traditioneel wordt grafiet gebruikt als anode, maar silicium kan veel meer lithiumionen opslaan. Probleem is echter dat de anode daardoor opzwelt en scheurt. Met enige regelmaat draagt de onderzoekswereld daar oplossingen voor aan, maar Leydenjar is een van de eersten met productieplannen. Ook MIT-spin-off Solidenergy Systems maakte onlangs bekend de markt op te gaan met een silicium anode.

Leydenjar vangt de volumeverandering van het silicium op door het in nanokolommetjes op het koperfolie aan te brengen dat al standaard in batterijen wordt opgebracht. Het met pecvd opgebrachte silicium krijgt zo de ruimte om op te zwellen en weer te krimpen.