Pieter Edelman
27 June 2012

Ecoscentric heeft software voor het Network Time Protocol en voor klokmanagement toegevoegd aan zijn Ecospro-RTos. Via de NTP-client kan de interne systeemklok gesynchroniseerd worden met NTP-versie-3-servers op het lokale netwerk of het publieke internet. Het klokmanagementpakket biedt uniforme tijddiensten voor alle Ecos-bibliotheken en -toepassingen. De tijdfuncties in de C-bibliotheek en de klok- en timerfuncties in de Posix-laag tappen beide al in op deze dienst, wat tot een aardige codereductie heeft geleid. Voor tijdkritieke data komt timestamping met een nauwkeurigheid van 64 bit beschikbaar.

Omdat Ecospro-gebaseerde embedded systemen vaak jarenlang in het veld geïnstalleerd zijn, is de implementatie uitvoerig getest op de Unix-clock-overflow-bug in 2038 en 2106. Ook kan de software overweg met de NTP-rollover in 2036 en in 2172. Verder houdt de NTP-client rekening met schrikkelseconden.

De beide softwarecomponenten zijn gekwalificeerd op alle architecturen die Ecoscentric ondersteunt. Typisch vereist de NTP-client 20 kilobyte opslag en 17 tot 23 kilobytes Ram op een Cisc-architectuur.