Steven van Dalen en Tom van de Ven werken als consultant new technology respectievelijk testconsultant high tech bij Sogeti. Op 30 mei geven ze tijdens het seminar ‘Embedded software for connected devices’ op Electronics & Applications een presentatie over de voorwaarden van een goed connected design.

24 May 2017

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas was de trend naar overdreven connectiviteit dit jaar goed zichtbaar. Een echt connected design vraagt echter om een gestructureerd stappenplan, zodat de techniek wordt gebruikt als middel en niet als doel, betogen Steven van Dalen en Tom van de Ven van Sogeti.

De eerste connected koelkast op de markt veroorzaakt een kettingreactie bij koelkastfabrikanten. In zeer korte tijd komt elk merk met zijn eigen genetwerkte variant. Op de Ces in Las Vegas was de trend naar overdreven connectiviteit dit jaar goed zichtbaar. Fabrikanten dreigen in elk huishoudelijk apparaat wifi te gaan stoppen.

De reden om een connected variant te maken, wordt vaak gezocht in nieuwe functionaliteit voor de eindgebruiker. Andere redenen zijn toekomstbestendigheid of een premiumuitstraling. Voor de fabrikanten zelf zijn er ook voordelen die we nog weleens over het hoofd zien. Zo kunnen ze nieuwe functionaliteit later toevoegen via een software-update. Ook levert het product een schat aan data waarmee ze kunnen bepalen hoe het ding functioneert en welke functionaliteit wordt gebruikt. Met behulp van debug- en errorinformatie zijn product(ie)fouten te herkennen en te verbeteren.

Er zitten ook nadelen aan een huishoudelijke apparaat dat aan het internet hangt. Het doet de reputatie van een nieuw product weinig goeds als het bekendstaat als een zombie-iot-apparaat dat deel uitmaakt van een botnet. Daarnaast is de privacy van (gebruikers)data een issue waaraan we in een vroeg stadium van de ontwikkeling aandacht moeten besteden.

Samsung Family Hub 2
Foto: Samsung

Stappenplan

Bij de ontwikkeling van een connected design is niet de eerste vraag of we technologie A of B kunnen of moeten toevoegen. Het startpunt moet technologie-agnostisch zijn, want een beperkte functionaliteit mag niet het gevolg zijn van een (verkeerde) technologiekeuze. Het volgende stappenplan biedt houvast om gestructureerd tot een connected design te komen.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Stap 1: wat is de reden, de functionele eis, om dit connected design te maken? Een reden kan zijn dat we inzicht willen geven in het energieverbruik van een koelkast.

Stap 2: hoe verhoudt het product zich ten opzichte van andere connected oplossingen in zijn ‘leefomgeving’ en ecosysteem? Welke standaarden of protocollen moet het ondersteunen? Is het verbonden met een cloudplatform en hoe onderhouden we een miljoen apparaten?

Stap 3: met welke technologie is dit het beste te realiseren en is die toekomstbestendig? Past de technologie in de roadmap van het product?

Stap 4: wat is de impact van de technologie en de gekozen standaard op de bestaande architectuur? Met alleen Bluetooth 4.1 zijn we er niet; we moeten bijvoorbeeld ook Amazon Alexa implementeren, waardoor er een nieuw type processor nodig is. Heeft dit invloed op de voeding?

Stap 5: voldoen de nieuwe architectuur en functionele eisen aan de security- en privacyprincipes? Design voor security en afscherming van gegevens hebben een plaats in het ontwerp van een connected product.

Een stappenplan is essentieel voor het maken van een goed connected design. Zonder zo’n plan ligt de focus op technologie. Dat is het verkeerde uitgangspunt. Door gestructureerd de stappen te doorlopen, blijft de oplossing onafhankelijk van de technologie. Gewoon meerennen met de concurrent en in het wilde weg connectiviteit toevoegen, is niet de oplossing. Een goed connected design laat zich niet gijzelen door de technologische mogelijkheden.

Edited by Nieke Roos