Cees_Jan_Koomen_05

Cees Jan Koomen

12 February 2007

Vaak krijg ik de vraag: ’Hoe schrijf ik een businessplan?‘ Een businessplan klinkt gewichtig. En gewichtige zaken vragen veel papier. Of niet soms? Waarom schrijf je een businessplan? Om je gedachten te formuleren. Om te communiceren met anderen. Om financiering te krijgen. Om als operationeel bedrijfsplan te fungeren, waarbij je in detail het waarom, het wat en het hoe beschrijft en uitwerkt.

Als lezer van veel businessplannen is mijn antwoord steevast: ’Zo beknopt mogelijk voor het doel.‘ Dat is toch het makkelijkst? Nou nee. Op de vraag waarom hij dit dikke boek had geschreven, antwoordde een schrijver eens: ’Ik had geen tijd om een dun boek te schrijven.‘ Wat mij betreft heeft een beknopt businessplan toch echt de voorkeur. En als ik nog vragen heb, verwacht ik dat de ondernemer antwoorden heeft. Sommigen verwarren een businessplan met een financieel plan. Dat laatste is een uitvloeisel van het eerste.

Hier is een voorbeeld waarbij ik me opstel als investeerder. Dan wil ik weten wat het product of de dienst is. Welke ’pijn‘ lost het op als ik dit product of dienst gebruik? Hoe groot is de markt? Wie zijn de concurrenten? Wat onderscheidt je van die rivalen? Wat is het tijdplan om tot dit product te komen? Hoeveel geld is daarvoor nodig? Wanneer gaat het bedrijf winst maken (het break-evenpunt)? Ik wil als investeerder weten welke belangrijke mijlpalen er zijn in de ontwikkeling van het product. En hoeveel mankracht en geld er nodig zijn om zo‘n mijlpaal te halen. Waar liggen de belangrijkste risico‘s? Wie zijn de sleutelpersonen om dit plan te realiseren? Wat is hun trackrecord? Heeft het team al eens samengewerkt? Aan wat voor product?

Ik beoordeel een startend bedrijf meer op de eerder genoemde factoren dan op een gedetailleerd financieel plan. Want ook daar geldt: garbage in, garbage out. Als de uitgangspunten niet kloppen hebben gedetailleerde cijfers weinig te zeggen. Voor een startend bedrijf is de burn rate (de maandelijkse kosten) belangrijk. Hieruit kun je snel afleiden wanneer het bedrijf zonder geld komt te zitten.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Kies de mijlpalen per tijdseenheid, bijvoorbeeld wat is de status van de productontwikkeling per kwartaal? Hoeveel personeel is er aan het eind van elk kwartaal? Of andersom, het prototype van het product moet gereed zijn voor marktintroductie in het voorjaar van 2008. Om dat te halen moet het team uit vijf hardwareontwikkelaars, drie softwarejongens en twee productiespecialisten bestaan. Dan heb ik als investeerder de mogelijkheid om tijdens het traject te verifiëren of het personeelsbestand en de kosten op koers liggen om deze mijlpaal te halen.

Eerder schreef ik in Bits&Chips over de rapid prototyping-aanpak voor een startende ondernemer. Al doende zo snel mogelijk leren en zo nodig het businessplan bijstellen. Improviseren. Creatief zijn. Durf hebben. En uithoudingsvermogen. Sommigen streven naar perfectie. Maar zo snel mogelijk naar de markt gaan met een goed product is nog belangrijker.

Het aloude ’tijd is geld‘ vertaalt zich bij startende ondernemers naar ’op tijd is geld‘. Daar zou ik nog wat aan willen toevoegen. Je moet wel streven naar perfectie, maar het niet onmiddellijk willen bereiken.