Ken je die mop van die duizend pubers die naar het Evoluon gingen? Nou, ze gingen niet! In een vorige column (Bits&Chips 7, 2008) had ik beloofd op 10 oktober duizend pubers naar het Evoluon te halen, waar de industrie dan zou vertellen dat ze uitdagend werk heeft te bieden voor mensen die combinaties van elektronica en software willen maken. Nu moet ik helaas melden dat dat niet doorgaat. Althans niet dit jaar. De reden is dat belangrijke deelnemers in het proces koudwatervrees hebben gekregen en zijn afgehaakt op een moment dat er geen alternatieven meer voorhanden waren.
En dat vind ik vreselijk jammer, want de middelbare scholen waren laaiend enthousiast: we hebben tien scholen benaderd en zeven gaven direct aan om met twaalfhonderd leerlingen te komen. Die scholieren hebben allemaal het probleem dat ze niet weten waarom ze welk profiel moeten kiezen. Ook de industrie was snel bereid om mee te doen: de stands gingen als warme broodjes over de toonbank. Met name midden- en kleinbedrijven waren heel blij dat ze konden laten zien wat er in hun vakgebied omgaat. De grote jongens hadden het erg druk met een ander event voor bovenbouwleerlingen begin november, maar de meeste wilden toch meedoen. De PR en de organisatie van de dag zelf begonnen op gang te komen en zelfs de financiering kreeg vorm, hoewel ik toch echt slecht ben in bedelen. Maar door koudwatervrees is die financiering in duigen gevallen, en dus moeten we stoppen. @#$%^&!
Toch blijft het gevoel knagen dat we een mooie kans laten liggen om ons vakgebied te presenteren. In het Evoluon wilden we immers rolmodellen laten zien. Als je wilt weten wat een chirurg doet, dan kijk je op de tv naar House, Baantjer laat zien wat een rechercheur doet, zelfs advocaten hebben hun eigen series. Bouwvakkers, makelaars, soldaten, vrachtwagenchauffeurs, allemaal hebben ze hun eigen programma‘s op televisie. Alleen wij niet. Dus als je aan een puber vraagt wat een elektrotechnicus of informaticus doet, dan denken ze aan een nerd die de hele dag compleet wereldvreemd achter een pc zit te typen zonder ook maar iemand te zien. Ik ben zelfs voorlichters tegengekomen die techniek moeten promoten, maar die dachten dat die karikatuur de enige werkelijkheid was. Dus dat komt wel goed.
Wat doen mensen die embedded systemen maken de hele dag? Je hebt ontwikkelaars die mooie dingen verzinnen, testers die systemen aan de praat moeten krijgen, teamleiders die managen waar ze verstand van hebben, servicemensen die de hele wereld overvliegen om fabrieken van klanten weer op gang te krijgen na bijvoorbeeld een aardbeving, ondernemers die een goed idee weten om te zetten in een mooi bedrijf, kunstenaars, arme en rijke mensen, wetenschappers die van een klein beetje alles weten, troubleshooters die van alles een klein beetje weten, marketing, sales, overal kom je ze tegen en allemaal hebben ze een technische achtergrond nodig om die functies goed te kunnen vervullen. Dát had ik graag willen uitdragen naar de jongens en meisjes die vlak voor een van de belangrijkste beslissingen in hun leven staan: de keuze van het studieprofiel.
Het is ontzettend frustrerend dat ik dat niet voor elkaar heb gekregen. Maar ik laat me niet kisten: volgend jaar gaan we het weer proberen.