Pieter Edelman
12 July 2018

Het Leuvense Materialise gaat een compleet mammoetskelet op ware grootte printen. Het betreft de Mammoet van Lier, het eerste nagenoeg volledige mammoetskelet van België, dat in 1860 bij graafwerkzaamheden ontdekt werd. Het prijkt nu in het Museum van Natuurwetenschappen in Brussel, maar de stad Lier wil het skelet graag ook laten zien in haar stadsmuseum.

De Materialise-ingenieurs baseren zich op een 3d-scan van het originele skelet. Het skelet is opgebouwd uit 320 beenderen. Die worden geprint met stereolithografie, waarbij een uv-laser het patroon in een bad lichtgevoelige hars laag voor laag uittekent. Materialise gebruikt hiervoor een zelfontwikkelde printer, die heel toepasselijk bekend staat als de mammoet-printer – het is een van de grootste 3d-printers ter wereld. Om de volledige mammoet te printen, worden negen van deze machines gebruikt, die elk ongeveer zeven dagen lang zullen printen.

Een bijkomend voordeel van de namaaktechniek is dat het skelet wetenschappelijk correcter kan worden weergegeven dan het origineel; daar moeten de zware beenderen zonder ze te beschadigen opgehangen worden. Het 3d-geprinte skelet zal rond de tweehonderdvijftig kilogram wegen en krijgt een ingebouwd koolstof frame om de botten op de juiste plek te positioneren.

Materialise_mammoet