Woensdag is op het Provinciehuis in Den Bosch het World Technology Mapping Forum van start gegaan. Deelnemers uit zestien landen zullen tot en met vrijdag de eerste stappen zetten om ‘s werelds eerste roadmap voor fotonische systemen op te stellen, de International Photonic Systems Roadmap. Naar het voorbeeld van de halfgeleiderindustrie maken stakeholders hierin afspraken over technologische keuzes en standaardisatie en adresseren ze bottlenecks in de technologie en toeleverketen.
‘We zijn op dit moment self-limiting’, zei director Lionel Kimerling van de Amerikaanse AIM Photonics Academy, één van de initiatiefnemers van de roadmap. Volgens Kimerling ontwikkelt de fotonica zich niet snel genoeg door gebrek aan organisatie. Bijvoorbeeld datacentra staan te springen om geïntegreerde fotonica die hun energierekening kan drukken, maar het prijsniveau van die systemen daalt nog niet snel genoeg.
‘Onze supply chain is vergelijkbaar met die van de elektronica in de jaren tachtig’, stelde director Jose Pozo van het Europese industrieconsortium Epic. ‘We willen niet dertig jaar wachten om dat niveau van verfijning te bereiken.’
Pozo zei ook dat Nederland het verdient om het epicentrum van de zich oprichtende fotonica-industrie te worden. Dit vanwege het pioniierswerk die hoogleraar Meint Smit aan de TU Eindhoven verrichtte. Hij vindt daarbij de regionale overheden aan zijn zijde: de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Twente ondertekenden op de bijeenkomst een overeenkomst om samen op te trekken bij het promoten van Nederlandse fotonica-technologie en het aantrekken van investeerders.
De conferentie werd georganiseerd door Photondelta, een samenwerkingsverband van Nederlandse fotonicaspelers.