Pieter Edelman
1 June 2017

De eerste servers-als-verwarming van Nerdalize worden binnenkort geïnstalleerd. Vanaf augustus is de Delftse technologie beschikbaar voor 42 huishoudens, die de restwarmte van de servers gebruiken om hun water te verwarmen.

Nerdalize begon in 2015 met een pilotproject om servers als verwarming in te zetten. Servers genereren flink veel warmte, en datacentra zijn veel energie kwijt aan koeling. Door servers als verwarming in woonhuizen te gebruiken, hoeven de bewoners minder gas te verstoken én hoeft er geen energie gestoken te worden in koeling.

Aanvankelijk plaatste Nerdalize de servers direct in de woonkamer. In de nieuwe versie worden ze echter aangesloten op het centrale verwarmingssysteem. De computercapaciteit wordt als clouddienst verkocht.

Het bedrijf heeft ook een crowdfundingcampagne afgetrapt om nieuw kapitaal op te halen. Op het moment van schrijven heeft het hiermee reeds 285 duizend euro opgehaald.

 advertorial 

System engineering @ ASML, practices and challenges

During the first online session of the System Architecting Conference, on 25 January, Frank de Lange and Tom Castenmiller (ASML) will address the role of systems engineering and discuss the essences of the roadmapping process, the holistic system design and the product generation process. Register now for free.