Pieter Edelman
1 June 2017

De eerste servers-als-verwarming van Nerdalize worden binnenkort geïnstalleerd. Vanaf augustus is de Delftse technologie beschikbaar voor 42 huishoudens, die de restwarmte van de servers gebruiken om hun water te verwarmen.

Nerdalize begon in 2015 met een pilotproject om servers als verwarming in te zetten. Servers genereren flink veel warmte, en datacentra zijn veel energie kwijt aan koeling. Door servers als verwarming in woonhuizen te gebruiken, hoeven de bewoners minder gas te verstoken én hoeft er geen energie gestoken te worden in koeling.

Aanvankelijk plaatste Nerdalize de servers direct in de woonkamer. In de nieuwe versie worden ze echter aangesloten op het centrale verwarmingssysteem. De computercapaciteit wordt als clouddienst verkocht.

Het bedrijf heeft ook een crowdfundingcampagne afgetrapt om nieuw kapitaal op te halen. Op het moment van schrijven heeft het hiermee reeds 285 duizend euro opgehaald.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.