Paul van Gerven
15 February 2018

Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben de eerste optische transistor gemaakt die op een vergelijkbare manier werkt als een elektronische. Het gaat om een analoge schakelaar: met een spanning wordt de sterkte van het lichtsignaal aan de uitgang geregeld.

De basis is een reepje cadmiumsulfide, dat wordt bestraald met laserlicht. In ‘rust’ gebeurt er niets, maar zodra er een elektrisch veld wordt aangelegd krijgt het materiaal niet-lineaire optische eigenschappen en is er een secondaire emissie te zien. De input-respons-curve doet denken aan die van een transistor.

‘De moeilijkheid waar we mee te maken hadden, is dat alle materialen die in staat zijn optische signalen te mixen last hebben van grote achtergrondsignalen. Dat zorgt voor een beroerde aan-uit-verhouding. Ons systeem gaat van nul tot zeer hoge waardes’, zegt hoofdonderzoeker Ritesh Agarwal.

Optische_transistor
Als het reepje cadmiumsulfide (groen) wordt bestraald met frequentie ω (links), is de backscattering met frequentie 2ω afhankelijk van het aangelegde elektrisch veld (rechts).