Paul van Gerven
8 June 2016

Een ultradunne, gepatroneerde laag titaniumdioxide vertoont opmerkelijk goede lenswerking op zichtbaar licht, schrijven Harvard-onderzoekers in Science. Er moet echter nog veel gebeuren voordat traditionele, meer volumineuze objectieven serieuze concurrentie krijgen.

Er zijn al meerdere metalenzen ontworpen, ook voor zichtbaar licht, maar ofwel absorberen deze teveel invallend licht ofwel zijn de daarvoor gebruikte patronen dermate ingewikkeld dat industriële toepassing niet voor de hand ligt.

Platte_lens

De metalens van Harvard daarentegen bestaat uit regelmatige patronen van rechtopstaande nanovinnetjes, die eenvoudig in één lithografische stap zijn te maken. Bij 405 nanometer komt 86 procent van het oorspronkelijk erop geschenen licht er gefocusseerd doorheen, maar dat percentage loopt terug bij hogere golflengtes. De metingen zijn bovendien met optimaal gepolariseerd licht uitgevoerd.

De metalens kan tot 170 maal vergroten met een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met die van de beste commercieel verkrijgbare objectieven. Hij kent wel vrij forse chromatische aberratie, wat voor monochromatische toepassingen niet zo’n probleem is, maar voor consumentenapplicaties wel.

BCe24 save the date