Pieter Edelman
2 April 2014

Eindhoven wil de komende jaren in tien gebieden gaan experimenteren met slimme straatverlichting. De gemeente is met een Europese aanbestedingsprocedure gestart om de juiste partner hiervoor te vinden.

Op het moment lopen in het uitgaansgebied Stratumseind en op Strijp-S al proeven met slimme verlichting. De gemeente heeft een ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’ opgesteld om de openbare verlichting in de hele stad onder handen te nemen. De tien gebieden vormen de eerste fase van deze roadmap. Het gaat om twee verkeerstracés en acht woonbuurten. De werkzaamheden moeten volgend jaar beginnen. Daarbij moet worden samengewerkt tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheid en bewoners.

Medio dit jaar start ook de aanbesteding voor het Europees lichtproject Enigma, waarin naast Eindhoven ook Espoo (Finland), Malmö (Zweden), Stavanger (Noorwegen) en Bassano del Grappe (Italië) participeren. In het kader van dit Europse project wordt er tussen de TUE en Strijp-S nog een lichtproject gerealiseerd.