Pieter Edelman
21 August 2018

De TU Eindhoven en de Universiteit Twente zijn beide gedaald op de roemruchte Shanghai Ranking voor universiteiten wereldwijd, terwijl de TU Delft nagenoeg gelijk is gebleven. De Chinese beoordelaars delen de Delftse universiteit net als vorig jaar in tussen plek 151 en tweehonderd, terwijl Eindhoven nog steeds tussen de drie- en vierhonderd uitkomt. Twente kukelt naar een plek beneden de vijfhonderd, terwijl die vorig jaar nog tussen de vier- en vijfhonderd uitkwam.

De wereldwijde ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Amerikaanse en Britse universiteiten, met Harvard, Stanford en Cambridge voorop. De enige uitzondering in de top twintig is ETH Zürich op plaats negentien. De eerste Nederlandse universiteit is Utrecht op plek 51, terwijl de KU Leuven op plek 86 de eerste Belgische positie inneemt.

De ranglijst maakt geen onderscheid tussen specialistische en algemene universiteiten, maar het is wel mogelijk om in te zoomen op een specifiek vakgebied. Zo staan de drie Nederlandse TU’s en de KU Leuven allemaal in de top honderd als het op werktuigbouwkunde aankomt, maar gaat het op het gebied van informatica een stuk slechter – alleen Delft en Leuven staan in de top honderd, beide op een positie lager dan vijftig. Op het gebied van Automation & Control doet Groningen het goed met plek achttien, terwijl Delft een negende positie haalt in Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

De hoogst gewaardeerde specialistische universiteit van Nederland is Wageningen; in alle agriculturele lijstjes staat Wageningen in de top, en op het gebied van landbouwwetenschappen steekt de universiteit zelfs met kop en schouders boven de rest van de wereld uit. Waar we ook goed in zijn in de lage landen is – weinig verrassend – waterbeheer, met Delft op plek drie en Wageningen, Utrecht en Gent in de top vijftig.

ASML special
Klaslokaal