Nieke Roos
26 October 2015

Solar Team Eindhoven (STE) heeft voor de tweede keer op rij de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen in de Cruiser-klasse. De Stella Lux legde de drieduizend kilometer van Noord- naar Zuid-Australië af met een gemiddelde snelheid van 76 kilometer per uur. De Eindhovense gezinswagen is bovendien de eerste deelnemer in de geschiedenis van de zonnerace die het hele traject heeft gereden met twee personen aan boord.

Stella_Lux
De Stella Lux van Solar Team Eindhoven legde de drieduizend kilometer door Australië af met een gemiddelde snelheid van 76 kilometer per uur. Foto: TUE/Bart van Overbeeke

De Stella Lux finishte 23 oktober als tweede in Adelaide, na de universiteit van Kogakuin. Omdat de Japanners slechts met één inzittende hadden gereden, kregen ze minder punten toegekend en zagen ze hun voorsprong slinken van negentig naar een luttele vijf minuten. In de Cruiser-klasse gaat het echter ook om aspecten als comfort, gebruiksgemak, geïntegreerde innovaties, kofferbakruimte en fileparkeren, beoordeeld door drie onafhankelijke juryleden. Hun oordeel deed de balans doorslaan in Eindhovens voordeel: in de einduitslag scoort STE 97,77 procent, tegen 93,92 procent voor Kogakuin en 83,39 procent voor de hogeschool van Bochum.

Eerder was er ook al Nederlands succes in de Challenger-klasse, waar het alleen draait om snelheid. Daar won de Delftse zonnewagen Nuna8 met een nipte voorsprong op de Red One van Solar Team Twente.