Nieke Roos
10 February 2015

Drie Nederlandse deelnemers aan Startupbootcamp Hightechxl hebben in totaal drie miljoen euro aan kapitaal binnengeharkt. Tijdens de afgelopen Demo Day van de Eindhovense hardware-incubator maakte Star Engines bekend twee miljoen te hebben opgehaald voor zijn draagbare autobatterijlader. Ter plekke stak een Chinese investeerder nog eens 450 duizend euro in de drone van Avular en zes ton in de robothandschoen van Manus Machinae. Daarnaast kondigde de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom) een kapitaalinjectie aan in de connected car-oplossing van de Sloveense deelnemer Ulu.

Het Star Portable Charging System is het eerste product van Star Engines. Gebruikers van een elektrische auto kunnen het systeem als een jerrycan meenemen op reis om de batterijen van hun voertuig onderweg op te laden. De twee miljoen van de Nederlandse business angel Frans van Gils gaat de start-up onder meer gebruiken voor de verdere inrichting van de organisatie en de bouw van een demonstratiemodel.

Startupbootcamp_Hightechxl_02
Vier deelnemers aan Startupbootcamp Hightechxl hebben kapitaal opgehaald: Star Engines, Avular, Manus Machinae en Ulu (van links naar rechts).

De Scout van Avular is een robuust unmanned aerial system (UAS). Door de betrouwbare besturing en het passende mechanische ontwerp is de drone klaar voor volledig autonome vluchten en geschikt voor commerciële toepassingen in de landbouw en (industriële) inspectie. De robothandschoen van Manus verandert een hand in een controller waarmee machines zijn te bedienen maar ook (virtual reality-)games zijn te besturen. Op de Demo Day was de Chinese investeerder Yu kennelijk zo onder de indruk van deze twee innovaties dat hij direct zijn portemonnee trok.

Ulu biedt een dongle waarmee auto’s gebruiksgegevens kunnen sturen naar het cloudgebaseerde platform van de start-up. Dat analyseert en verrijkt de data tot informatie die vervolgens via de bijbehorende app realtime beschikbaar komt en die helpt om slim, duurzaam en veilig te rijden. Behalve voor consumenten zijn de gegevens ook interessant voor marktpartijen als automobielbedrijven, leasemaatschappijen en verzekeraars. De kapitaalinjectie van onbekende grootte komt uit het Innovatiefonds Brabant, dat de Bom beheert namens de provincie Noord-Brabant.

BCe24 save the date