Pieter Edelman
30 May 2018

Het Virtue-studententeam van de TU Eindhoven en Fontys presenteert de komende weken op de TUE-campus een slim huis waarmee ze in november mee willen doen aan de Solar Decathlon-competitie. Het Linq-huis zet via de bouwstijl en technische snufjes in op onder meer energie- en waterbesparing en sociale interactie. Er worden bijvoorbeeld dunnefilmzonnecellen en gelijkstroom gebruikt om het energiegebruik terug te dringen, wat de bewoners live kunnen volgen via een interactieve klok.

De Solar Decathlon is een competitie voor studententeams om vernieuwende bouw- en woonconcepten te ontwikkelen. Ze krijgen tien dagen de tijd om hun gebouw neer te zetten, dat vervolgens op tien onderwerpen beoordeeld zal worden. Linq is bedoeld als appartementencomplex. Een van de uitgangspunten is dat ruimtes en faciliteiten gedeeld worden. Dat moet bewoners met elkaar verbinden en energie sparen.

De wedstrijd komt oorspronkelijke uit de VS, maar er zijn ondertussen edities over de hele wereld, die elk om de paar jaar georganiseerd worden. Het Eindhovense team doet mee in de editie voor het Midden-Oosten, en het Linq-huis is dan ook toegesneden op het scenario van expats in Dubai. Bij de Europese editie vier jaar geleden eindigde een team van de TU Delft als derde. Volgend jaar zal dit team opnieuw meedoen aan de Solar Decathlon van Europa.

Virtue_Linq