Pieter Edelman
5 November 2014

Een Israëlische start-up heeft shirts ontwikkeld met ingebouwde ecg-elektrodes die volgens een klinische studie net zo goed werken als ecg-apparatuur in het ziekenhuis. De shirts van Healthwatch kunnen zoals elk ander shirt normaal worden aangetrokken. Daarna wordt een draagbaar elektronicakastje aangesloten dat de gegevens naar een smartphone verzendt. Deze aanpak is een stuk eenvoudiger dan een traditionele ecg-bepaling, waarbij er bekabelde elektroden met geleidende gel op de huid geplaatst worden.

Het bedrijf mikt met de shirts in eerste instantie op toepassing in het ziekenhuis. De kledingstukken zijn uitgerust met vijftien elektroden, waardoor ook de meest complexe typen ecg’s te maken zijn. Uit de klinische studie bleek dat alle relevante parameters overeenkwamen met een traditioneel ecg.

Naast de eenvoud in gebruik heeft de aanpak het voordeel dat er makkelijk over langere perioden gemeten kan worden. De patiënt kan het shirt gewoon onder zijn kleding dragen. Op den duur wil het bedrijf het shirt ook aan consumenten gaan verkopen.