Een binnen Philips ontwikkelde elektronische pil kan bij mensen op de juiste locatie in het maagdarmkanaal medicijnen vrijgeven, blijkt uit een experiment met gezonde proefpersonen. Tot nog toe was deze Intellicap-pil alleen in proefdieren getest. Alhoewel de uitkomsten niet heel opzienbarend zijn, is daarmee een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het systeem.
De pil werd in 2008 voor het eerste gepresenteerd door Philips. Vandaag de dat ligt de ontwikkeling bij spin-off Medimetrics, dat gehuisvest is op de High Tech Campus en nabij New York.
Het systeem is zo groot als een forse vitaminepil (1 bij 2,5 cm) en bestaat uit twee delen: een controle-unit met microcontroller, batterij, tweewegradio, pH- en temperatuursensoren, en een medicijnreservoir met pompje. Tijdens zijn reis door het maagdarmkanaal meet de pil voortdurend de zuurgraad, die voor elk van de organen anders is. Door dit te combineren met de reistijd, kan het zijn positie vrij nauwkeurig bepalen. Op een of meerdere vooraf ingestelde posities, of via een commando van buitenaf, pompt het het vloeibare medicijn naar buiten.
Afgelopen dinsdag presenteerde Peter van der Schaar van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein op de United European Gastroenterology-conferentie in Amsterdam de resultaten van een onderzoek met tien gezonde proefpersonen. Voor het experiment werd de pil geladen met radio-isotopen die van buiten het lichaam te lokaliseren zijn. Bij negen van de tien proefpersonen werd de stof op commando in de dunne darm vrijgegeven. Met de tiende pil kon geen contact worden gelegd.
Medimetrics zet het systeem vooral voor onderzoeksdoeleinden in de markt. Medicijnfabrikanten kunnen een potentieel geneesmiddel snel testen op de juiste locatie zonder zich zorgen te maken om interacties met of bijwerkingen in andere delen van het maagdarmkanaal. De academische onderzoekers denken echter ook aan behandeling van patiënten. Ze willen het systeem het komend jaar gaan uittesten op daadwerkelijke ziektes.
Naast medicijnen afleveren, verzamelt de pil tijdens zijn reis informatie over zuurgraad en temperatuur. Die informatie wordt draadloos uitgelezen via een draagbare unit. Medimetrics zegt ook te werken aan een kleinere variant die alleen deze functionaliteit biedt voor diagnostische doeleinden. Daarnaast staan er pillen op het programma die solide of poedervormige medicijnen kunnen toedienen, of die op gezette plekken monsters kunnen nemen.