Kim Grimpe van Grimpe Communicatie verzorgt de publiciteit voor Startupbootcamp Hightechxl.

7 November 2014

Nieke Roos

Onlangs maakte Startupbootcamp Hightechxl bekend welke beginnende bedrijven mogen deelnemen aan de nieuwe ronde van het acceleratorprogramma. Een overzicht van de elf geselecteerde start-ups die in een paar maanden tijd hun onderneming een versnelde start kunnen geven met hulp van mentoren uit allerlei vakgebieden.

Het programma Startupbootcamp Hightechxl geeft hightechstart-ups van over de hele wereld de kans in drie maanden tijd hun bedrijf door te ontwikkelen. Ze komen terecht in een ecosysteem met Philips en NXP als partners, mentoren uit de top van het bedrijfsleven en de academische wereld, en toegang tot markten in Europa, China en India. Oprichters zijn Dutch Expansion Capital, EY (voorheen Ernst & Young) en High Tech Campus Eindhoven, tevens vestigingslocatie voor de starters.

HTC

In 2013 kende Startupbootcamp Hightechxl zijn vuurdoop. Een van de deelnemers, Mint Solutions, haalde een recordbedrag van zes miljoen dollar op bij kapitaalschieters. Onlangs was de selectie voor de tweede ronde. Twintig hightechstart-ups uit alle werelddelen waren afgereisd naar Eindhoven om hun innovaties te tonen aan investeerders, ondernemers, hoogleraren en andere experts. De jury koos er elf uit, die aan de slag mogen in de snelkookpan.

– Bedrijf: Amen Technologies

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

– Land: Griekenland

– Teamleden: 3

Amen is een bedrijf in nanomaterialen met veel ervaring in onderzoek en ontwikkeling. Het heeft een systeem ontwikkeld om nanomaterialen te maken. Door de uitvoering als tafelmodel heeft de oplossing een fractie van de grootte die soortgelijke machines nu innemen.

HT XL Avular

– Bedrijf: Avular

– Land: Nederland

– Teamleden: 3

Betrouwbare besturing is de zwakste schakel bij de huidige unmanned aerial systems (UAS). Avular lost de problemen rondom robuustheid op met een technologie voor besturingssystemen en een passend mechanisch ontwerp. Hierdoor is zijn Scout klaar voor volledig autonome vluchten en geschikt voor commerciële toepassingen in de landbouw en (industriële) inspectie. Bovendien zal het systeem voldoen aan toekomstige regelgeving. Met experts van bedrijven in de landbouw en industrie biedt Avular marktspecifieke verticale integratie van het UAS, de sensor en de dataopslag.

HT XL Bibak

– Bedrijf: Bibak

– Land: Italië

– Teamleden: 5

Bibak (betekenis: ‘dapper’) heeft een mijndetector ontwikkeld die goedkoper en makkelijker in gebruik is dan de huidige systemen hiervoor. Er liggen op dit moment meer dan 110 miljoen landmijnen in de wereld, die de levens en het levensonderhoud van 1,5 miljard mensen bedreigen. Direct of indirect door gemiste kansen in landbouw, onderwijs en werkgelegenheid. De detector van Bibak ziet eruit als een jerrycan. Hij bestaat uit modulaire sensoren van verschillende onderdelen die gemakkelijk zijn te monteren, zodat het apparaat meteen gebruiksklaar is. Daarna kan hij worden gerecycled om energie te produceren voor landbouw of telecommunicatie.

HT XL Hierstar

– Bedrijf: Hierstar

– Land: China

– Teamleden: 5

Hierstar heeft een creditcard ontwikkeld met een ingebouwd scherm en ingebouwde toetsen. Deze slimme kaart, die voldoet aan de wereldwijd geldende Iso-normen, kan onder meer dynamische eenmalige wachtwoorden voor meerdere banken of instellingen verstrekken. Zo wordt veilig online en offline betalen mogelijk zonder dat je een additionele reader, scanner of mobiele telefoon nodig hebt. Hierstar heeft China Union Pay al geholpen met de ontwikkeling van diens nieuwe creditcards op basis van deze technologie.

HT XL Manus Machinae

– Bedrijf: Manus Machinae

– Land: Nederland

– Teamleden: 11

Met de robothandschoenen van Manus Machinae veranderen handen in controllers. Je kunt er machines mee bedienen, maar ook (virtual reality-) games mee besturen. Bij vr-games hebben spelers een bril op, bijvoorbeeld de Oculus Rift. Ze staan als het ware midden in de digitale game. Omdat het totale gezichtsveld dan uit het spel bestaat, is het gebruik van een muis, toetsenbord of zelfs controller lastig. Een andere toepassing van de handschoenen is het omzetten van gebarentaal in spraak, zodat mensen die niet of slecht kunnen praten een stem krijgen.

HT XL Respi

– Bedrijf: Respi

– Land: Griekenland

– Teamleden: 10

Respi is een gezondheidsmanagementsysteem voor mensen met astma, COPD en andere vormen van chronische respiratoire aandoeningen. Het draait op de smartphone van de patiënt en biedt een unieke combinatie van spirometer en geavanceerde analyse. Respi bevordert medicatie gebaseerd op de individuele, feitelijke situatie. Patiënten kunnen de gezondheid van hun luchtwegen meten en de arts heeft toegang tot alle informatie over de longen. Zo is voor het eerst een medicatieregime op maat te maken.

HT XL Safelet

– Bedrijf: Safelet

– Land: Nederland

– Teamleden: 5

Volgens onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO uit oktober 2013 zal bijna 35 procent van alle vrouwen op de wereld ooit in hun leven te maken krijgen met (seksueel) geweld. De WHO beschrijft geweld tegen vrouwen zelfs als een ‘wereldwijd gezondheidsprobleem van epidemische proporties’. Safelet wil deze alarmerende cijfers verminderen door vrouwen de zekerheid te bieden dat ze in een noodsituatie met slechts één klik altijd hun vrienden, familie en de politie kunnen melden waar ze zijn en dat ze hulp nodig hebben. Extra doelgroepen is het bedrijf aan het verkennen, zoals ouderen of patiënten die lijden aan bepaalde ziektes. De focus ligt op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor het omgaan met alledaagse problemen op het gebied van tracking en tracing van mensen en objecten.

HT XLSpincontrol

– Bedrijf: Spincontrol Gearing

– Land: Verenigde Staten

– Teamleden: 2

Spincontrol heeft een nieuwe, zeer efficiënte technologie ontwikkeld voor tandwieloverbrenging. Het veelzijdige ontwerp vermindert de energiekosten met dertig procent en is inzetbaar bij honderden toepassingen in bijna elk marktsegment waarin een dergelijke overbrenging wordt gebruikt, maar ook bij andere vormen van aandrijving. De technologie verbetert de efficiëntie, versnelling en vermogensdichtheid in vergelijking met conventionele wormwielsystemen. Spincontrol heeft de oplossing uitvoerig getest en wereldwijd gepatenteerd.

HT XL Star Engines

– Bedrijf: Star Engines

– Land: Nederland

– Teamleden: 4

De extreem compacte Star Range Extender is een aanvullende optie voor een elektrisch voertuig (ev) en heft de huidige beperkingen van de batterij op. Hij werkt met elke brandstof die verkrijgbaar is bij een tankstation en laadt de accu wanneer deze leeg is op tijdens de reis. Hij vergroot het ev-bereik boven op de batterijcapaciteit en maakt oplaadstations overbodig. Hiermee zal elektrisch rijden populairder worden. Star Engines is opgericht in 2012 voor de economische exploitatie van de Star Range Extender. Het bedrijf is in de opstartfase en faciliteert de r&d van de uiterst compacte mobiele generator op basis van de out-of-the-box Star-technologie (patent aangevraagd). Schattingen wijzen op een verdubbeling van de vermogensdichtheid per kg.

– Bedrijf: Ulu

– Land: Slovenië

– Teamleden: 10

Ulu is een slimme koppeling van hardware, software, cloudintelligentie en diensten, die de manier waarop we omgaan met onze auto radicaal verandert. De oplossing is ontworpen om naadloos en veilig verbinding te maken met de auto en allerlei gegevens over het voertuig en de locatie intelligent te interpreteren en om te zetten naar bruikbare, waardevolle en leesbare informatie. De auto kan zo praten met de hele wereld in menselijke taal. Bovendien verloopt de interactie met de bestuurder zeer gemakkelijk.

HT XL Unicare

– Bedrijf: Unicare

– Land: Nederland

– Teamleden: 3

Vierhonderd miljoen mensen hebben last van incontinentie. Unicare biedt een comfortabele oplossing om dit probleem op individuele basis te verbeteren en in meer dan de helft van de gevallen volledig te genezen. Het apparaatje is onzichtbaar te dragen in het ondergoed. Het maakt gebruik van ultra-low-power sensing, systemen en algoritmes voor draagbare zorghulpmiddelen.

Edited by Nieke Roos