Rene_Raaijmakers_04

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

13 April 2007

Het was midden jaren negentig dat ik voor het vakblad Metaal en Kunststof met Jan Aalberts aan tafel zat. De oprichter en bestuursvoorzitter van Aalberts Industries had me net de filosofie achter zijn conglomeraat uitgelegd. Die was heel eenvoudig. Jan kocht bedrijven op die van goedkoop metaal duur metaal maakten. Dat ging met deklagen. Met de juiste coating verandert een stuk ijzer in goud en dat was een mooie formule voor innovatie en hoge marges. Mijn vraag was of Aalberts iets in elektronica zag. Ja, zo gaf de industrieel toe. Dat was inderdaad een onderwerp dat vaker door zijn hoofd spookte.

Ik moest daaraan denken toen ik vorige week in de Kennedytoren de opening van Embedded House bezocht. Dit initiatief komt uit de koker van Brainport. Norbert Verbraak, bestuurslid van Brainport en lid van de raad van bestuur van Fontys Hogescholen vertelde dat Embedded House is gestart voor de leiders van het midden- en kleinbedrijf. ’De grote weten wij wel te vinden‘, zei Verbraak, ’Maar de kleine van tien tot twintig werknemers, die krijgen te maken met elektronica, met embedded software. Voor je het weet is de ellende niet te overzien.‘ Kleine bedrijven, zo waarschuwde de Fontys-bobo, zullen mee moeten. ’Ze moeten de technologie naar zich toe halen, daar ontkomen ze niet aan.‘

Volgens mij moet dat helemaal niet. Het MKB versterk je niet door deze bedrijven embedded technologie op te dringen. Het gaat niet om technische software of elektronica, het gaat om slim ondernemen, om frisse nieuwe ideeën, om innovatie. Ja, embedded systemen kunnen innovatie vaart geven, maar zonder originele ideeën is embedded technologie waardeloze ballast. Een nieuwe marktbenadering of een nieuw design brengt meestal meer toegevoegde waarde dan het embedded systeem dat in het product zit. Ik schrijf het als hoofdredacteur van een embedded-systemenblad met tegenzin op, maar het is waar.

Ik vraag me af wat Embedded House toevoegt. Het initiatief wil hightech kennis overbrengen naar kleine bedrijven en wil daarvoor gebruikmaken van bestaande organisaties zoals het Mikrocentrum of het Embedded Systems Institute. Embedded House is dus niets meer dan een stickertje op het goede werk dat al wordt verricht. Dat het ESI kleine bedrijven moet gaan onderwijzen over embedded systemen is onzinnig. Laat die mensen zich alsjeblieft richten op de echte uitdagingen, op de complexe systemen waaraan de regio zijn allure te danken heeft: televisies, waferscanners, medische scanners en printtechnologie. Ondernemers begeleiden in het innovatieve traject is belangrijker dan embedded aan de man brengen, maar dat gebeurt ook al door Syntens.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.

Hier vindt opnieuw een groepje ambtenaren een manier om een boel belastingcenten stuk te slaan. Te vrezen valt dat ze bestaande organisaties van hun werk zullen houden en ons gaan lastig vallen met bergen papier en informatie – de gebruikelijke manier om hun werk te verantwoorden. Aan de ingang van de Kennedytoren konden bezoekers kennis maken met de Segway, bij uitstek een voorbeeld van ingebedde technologie. Als voorbeeld voor kleine ondernemers hadden Brainport en Embedded House geen slechter voorbeeld kunnen nemen. Bij de introductie van de Segway in 2001 hadden de uitvinders van dit voetgangerkarretje een R&D-traject van tien jaar achter de rug. Op dat moment bestond het Segway-team uit tweehonderd ingenieurs en bedroeg de geschatte investering 100 miljoen dollar. Ondernemers die dit voor elkaar schoppen, hebben volgens mij geen helpend handje van Embedded House nodig.

Kleine ondernemer, als u zelf producten maakt, stap dan vooral niet zelf in embedded-systeemontwikkeling. Denk na over het inkopen van deze technologie bij de talloze specialisten rondom Eindhoven. Die beheersen het vak veel beter dan u. Hou embedded mogelijkheden in de gaten, maar als u zonder kan, dan moet u dat vooral doen. Ook binnen het conglomeraat van Jan Aalberts schrijven ze bij mijn weten nog geen regel embedded code. Toch was het rendement van aandelen Aalberts Industries de afgelopen tien jaar veel meer dan dat van veel technologiebedrijven rond Eindhoven.

Op één punt heeft Verbraak gelijk. Wie aan embedded systemen begint, kan voor hij het weet de ellende niet overzien. Het kan dus ook heel verstandig zijn om er vanaf te blijven.