Nieke Roos
25 January 2011

De wereldwijde omzet uit contractfabricage van elektronica zal dit jaar met slechts 8,5 procent toenemen tot 376,7 miljard dollar. Dat meldt IHS Isuppli. In 2010 groeiden de inkomsten nog met 33,4 procent. Volgens de marktonderzoeker, onlangs overgenomen door de leverancier van zakelijke informatie IHS, zal het totale verkoopcijfer de komende jaren echter wel blijven oplopen met 7 tot 9 procent per jaar, om in 2014 uit te komen op 472,3 miljard dollar.

’De contractfabricage-industrie krijgt in 2011 te maken met kleinere winstmarges voor consumentgeoriënteerde producten door de opgelaaide concurrentiestrijd voor nieuwe business‘, voorspelt IHS Isuppli-analist Thomas Dinges. ’De aanbieders van electronic manufacturing services en de original design manufacturers die actief zijn op dat gebied zijn het hardst getroffen. De partijen met een meer gebalanceerd portfolio van eindmarkten doen het een stuk beter.‘

Waar EMS-aanbieders en ODM‘s hun marges vorig jaar nog aanzienlijk zagen oplopen door de hoger dan verwachte omzetten, is het in 2011 voorbij met de pret. Door gestegen materiaalkosten en toenemende lonen in belangrijke productieregio‘s als China zullen de marges dit jaar gelijk blijven of zelfs afnemen. Dat kondigde zich de afgelopen tijd al aan: in hun laatste kwartaalrapporten maakten slechts vier van de grote contractfabrikanten melding van sequentieel hogere marges bij hogere inkomsten. De portfolio‘s waar minder prijsgevoelige consumentenproducten de boventoon voeren, lijken het best te presteren. In 2011 is omzetgroei niet langer de bepalende factor voor margeverbetering, denkt IHS Isuppli, maar is het vooral zaak om een goede productmix te hebben.