Pieter Edelman
1 June 2018

Ic’s waarmee sensoren en iot-devices een deel van hun energie uit hun omgeving bijeen kunnen schrapen zijn in 2022 goed voor een omzet van 3,4 miljard dollar. Dat denkt althans Semico Research, dat ervan uitgaat dat er in dat jaar 509 miljoen energie-oogstende devices in omloop zijn. Daarbij gaat het voornamelijk om professionele toepassingen; in de consumentenmarkt zal het, inclusief al het speelgoed, om acht miljoen devices gaan.

Er zijn allerlei verschillende manieren waarop elektronische systeempjes hun energie uit hun omgeving kunnen halen. Sensoren kunnen bijvoorbeeld de temperatuur gebruiken die een motor of chip genereert. Andere populaire mogelijkheden zijn licht, wind, beweging of elektromagnetische bronnen.

Semico verwacht dat er een brede markt is voor energy harvesting-oplossingen die batterijen kunnen vervangen, of de levensduur ervan verlengen. Het gaat onder meer om sensoren voor bruggen en andere infrastructuur, gebouwautomatisering, domotica, automotive toepassingen, en zelfs mobieltjes, wearables en andere consumentenelektronica.

Wegdeksensor
Bouwbedrijf Bam experimenteert met temperatuursensoren in het wegdek die hun energie uit mobiele-telefoniesignalen halen.