Paul van Gerven
1 July 2011

Het Zwitserse ABB neemt laadpaalspecialist Epyon over. De multinational in energie en automatisering breidt met de acquisitie zijn assortiment infrastructurele oplossingen voor elektrische voertuigen uit. Epyon ziet onder de vleugels van het bekende en mondiaal opererende ABB kansen om sneller te kunnen groeien. ’ABB‘s sterke vermogenselektronicaplatform, wereldwijde productiefaciliteiten en toelever-, marketing- en servicenetwerk complementeren Epyons activiteiten‘, aldus CEO Hans Streng van Epyon.

Epyon werd in 2005 opgericht door drie afstudeerders werktuigbouwkunde van de TU Delft. Zij richtten zich enkele jaren op consultancy en prototypeontwikkeling, maar schakelden in 2009 een versnelling op toen zij een kentering in de markt constateerden. Het product werd een laadpaal voor elektrische auto‘s die de accu in vijftien tot dertig minuten volledig oplaadt, in plaats van zes tot acht uur.

In deze periode nam Philips-veteraan Hans Streng het roer over bij het Rijswijkse bedrijf en werden meer investeerders aangetrokken om de productontwikkeling te financieren. De laatste partij die instapte was de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, die zich in november 2010 voegde bij investeringsmaatschappijen Chrysalix en Set Venture Partners, het Taiwanese elektronicabedrijf Lite-On en Breesaap, het investeringsvehikel van oud-premier Ruud Lubbers.

Beide partijen hebben afgesproken geen financiële details over de acquisitie bekend te maken. Wel laten zij weten dat Streng en de rest van Epyons vijftig werknemers in dienst zullen treden van ABB, dat reeds 124 duizend man tewerkstelt. De businessverantwoordelijkheid blijft in Nederland, waar het bedrijf dus ook verder zal groeien, laat Streng per e-mail aan Bits&Chips weten.

BCe24 save the date