Pieter Edelman
10 April 2017

In haar laatste subsidieronde kent de Europese Onderzoeksraad negentien Advanced Grants toe aan Nederlandse onderzoekers en vier aan Belgische, waarvan respectievelijk acht en twee in het domein Fysica en Engineering. De Advanced Grant is een persoonsgebonden beurs van 2,5 miljoen euro over een periode van vijf jaar, waarmee een veelbelovende onderzoekslijn opgezet kan worden.

Twee van de namen op de lijst waren al bekend: Jan Genoe van Imec ontvangt de beurs voor holografische videoprojectie en CWI’er Ronald Cramer aan algebraïsche methoden voor cryptografie.

Uit een lijst die de ERC nu openbaar heeft gemaakt, blijkt dat er drie Advanced Grants naar de technische universiteiten gaan. Hoogleraar Han Gardeniers van de UT gaat zich richten op het 3d-printen van metamaterialen die als katalysator voor chemische reacties kunnen dienen. Eveneens aan de UT krijgt Detlef Lohse zijn tweede Advanced Grant voor onderzoek naar uitwisselen van stoffen tussen twee oplossingen. Cornelis Wapenaar van de TU Delft krijgt een grant voor het extraheren van extra informatie uit seismologische signalen.

Verder ontvangt Roeland Nolte van de Radboud Universiteit een subsidie om onderzoek te doen naar opslag van informatie in polymeren. Lieven Eeckhout aan de universiteit van Gent ontvangt de grant voor zijn werk aan de ontwikkeling van een nieuwe energiezuinige processormicro-architectuur. UvA-onderzoeker Jean-Sébastien Caux ten slotte krijgt de beurs voor onderzoek naar relatief grote verstoringen van quantumsystemen. Dit kan leiden tot interessante toepassingen maar wordt tot nog toe niet goed begrepen.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .