De Universiteit Twente reikt tijdens haar dies natalis dit najaar een eredoctoraat uit aan oud-politica Neelie Kroes en drie wetenschappers: protheseonderzoeker Hugh Herr van het MIT, Christoph Gerber, die aan de wieg stond van de atoomkrachtmicroscoop, en Edward Tufte, die als statisticus en kunstenaar een grote bijdrage heeft geleverd aan het veld van datavisualisatie. De UT kent eens in de vijf jaar eredoctoraten toe.
De vier krijgen het eredoctoraat niet voor een specifieke verdienste, maar als ‘oeuvreprijs’. Zo is Neelie Kroes volgens de Enschedese Universiteit een rolmodel vanwege haar lange staat van dienst in zowel de politiek, bestuursfuncties en recentelijk als ambassadeur van Startup Delta.
Hugh Herr (1964) werkt zijn hele leven aan ondersteunende robotica, en is daar zelf het levende voorbeeld van: als 17-jarige verloor hij tijdens het bergbeklimmen beide onderbenen. Naar aanleiding hiervan ontwikkelde hij prothesen waarmee hij uiteindelijk op hoger niveau kon klimmen dan voor zijn ongeluk. Hij heeft 72 patenten op zijn naam staan, richtte onder meer het bedrijf Bionx op en leidt op dit moment de Biomechatronica-groep binnen het MIT Media Lab.
Christoph Gerber (1942) stond aan de wieg van zowel scanning tunneling-microscopie (stm) als atomic force-microscopie (afm). Hij werkte als technicus samen met Gerd Binnig en Heinrich Rohrer, die later voor stm de Nobelprijs zouden ontvangen. Gerber wist hun ontwerp te vertalen naar een werkend apparaat en werkte in de jaren daarna aan toepassingen voor de nieuwe microscopievormen. Hij stond aan de wieg van het Swiss Nanoscience Institute SNI.
Edward Tufte (1942) ten slotte is emiritus-hoogleraar van Yale University op het gebied van politicologie, statistiek en informatica. Hij geniet vooral bekendheid door zijn werk op het gebied van het visualiseren van data. Zijn boeken over zorgvuldig informatieontwerp en goede visualisatie zijn standaardwerken, terwijl zijn vroege werk over lokaal en ‘multilevel’ bestuur invloed had binnen het bestuurskundig onderzoek. Hij richtte onder meer de onderneming Graphics Press LLC op. Naast zijn wetenschappelijke werk maakt Tufte grote sculpturen, vaak van metaal of steen.