Pieter Edelman
30 July 2009

De overname van de Zwitserse die- en wirebonding-machinemaker Esec in januari pakt goed uit voor Besi. De inkomsten verdubbelden bijna van 15,6 miljoen euro in de eerste drie maanden naar 30,5 miljoen in het tweede kwart van 2009, voornamelijk door de overname. Onder de streep staat wel een verlies van 10,9 miljoen euro, een verslechtering ten opzichte van de 7,3 miljoen euro verlies in het eerste kwartaal. Overigens rapporteert Besi voor dit kwartaal een winst van 31,5 miljoen euro, dankzij een eenmalige boekwinst van ruim 41 miljoen euro op de Esec-overname.

Het orderboek steeg van 12,8 miljoen euro in de eerste drie maanden naar 37,5 miljoen in het tweede kwartaal. Ook dat komt grotendeels op het conto van Esec. ’Onze orders stegen met ongeveer vijfentwintig miljoen euro ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. Twintig miljoen hiervan komt van nieuwe Esec-diebonding- en wirebonding-orders en vijf miljoen van gestegen Besi-diebonding- en verpakkingsboekingen‘, zegt CEO Richard Blickman. Hij merkt op dat de ’voorkant‘ van de back-end-markt, die Esec bedient, altijd als eerste stijgt bij economisch herstel. De nieuwe orders komen voornamelijk van Aziatische onderaannemers die hun capaciteit verhogen.

De cijfers mogen in vergelijking met het vorige kwartaal gunstig afsteken, de vergelijking met een jaar eerder laat zien dat de malaise nog niet voorbij is. De inkomsten lagen toen – zonder Esec – op 46,5 miljoen euro, het orderboek op 44,8 miljoen en het bedrijf mocht een winst noteren van 2,2 miljoen euro.

Volgens Blickman is het Dragon II-reorganisatieprogramma goed op weg. ’In het tweede kwartaal rondden we de 18 procent reductie in aantal werknemers af, meer dan de 15 procent die we ons in Dragon II ten doel hadden gesteld, en stopten we de diebonding-productie in Hongarije. De Esec-integratie ligt op koers, in het derde kwartaal verwachten we een personeelsreductie van ongeveer dertig procent bij Esec ten opzichte van het begin van dit jaar.‘ Voor het komende kwartaal verwacht Besi nog wel een verlies.

Techwatch Books: ASML Architects