Pieter Edelman
27 October 2016

Een Europees consortium met het Delftse Bird Control Group heeft financiering ontvangen van de EU voor de ontwikkeling van een lasergebaseerd systeem om ongedierte zonder gifstoffen uit een gebied te houden. Het budget voor dit driejarige Life Laser Fence-project bedraagt ruim 3,1 miljoen euro, waarvan 1,8 miljoen afkomstig van de EU.

Bird Control Group is gespecialiseerd in het verjagen van vogels met behulp van lasers; de dieren blijken een bewegende laserbundel als gevaar te ervaren en slaan ervoor op de vlucht. Door de lichtbronnen te koppelen aan een camera, kunnen ze autonoom opereren.

Bird_Control_Group

In het nieuwe project moet dat principe uitgebreid worden naar alle schadelijke dieren in de agrarische sector. De initiatiefnemers denken een een einde te kunnen maken aan het gebruik van rodenticide en bovendien de oogstverliezen te kunnen halveren. Naast het Delftse bedrijf is het Spaanse Iris UAV Services betrokken, dat gespecialiseerd is in de detectie van dieren met behulp van drones. Andere partners zijn de John Moores University en een charitatieve instelling voor natuurbehoud uit Groot-Brittannië, en een levensmiddelenbedrijf en een ecosysteemspecialist uit Spanje.