Pieter Edelman
22 October 2018

Volgens persbureau Reuters staat de Europese Commissie op het punt te kiezen voor directe verbindingen in plaats van cellulaire technologie als wettelijke basis voor communicerende voertuigen. De automotive wereld is verdeeld in twee kampen op dit punt. Onder meer NXP heeft zijn kaarten gezet op ITS-G5, een broertje van wifi, waarbij de apparaten een directe link opzetten. Bedrijven als Qualcomm zien juist meer in C-V2X (cellular v2x), een technologie gebaseerd op 4G waarbij verbindingen zowel direct als via een zendmast kunnen verlopen.

De Europese Commissie werkt momenteel aan regelgeving om de adoptie van de technologie te stimuleren. Wanneer auto’s onderling zaken als hun locatie, snelheid en rembewegingen uitwisselen (vehicle-to-vehicle of v2v) of kunnen praten met stoplichten en snelheidsbeperkingen (vehicle-to-infrastructure of v2i), zou het verkeer een stuk veiliger kunnen worden. Voor dergelijke wetgeving zal echter een van de wedijverende standaarden gekozen moeten worden.

Verkeer

Voorstanders van C-V2X, de cellulaire technologie, wijzen erop dat de verbindingen ook gebruikt kan worden voor langeafstandscommunicatie. Onder meer Daimler, Ford en de PSA Group zitten in dit kamp, net als Qualcomm, Intel en Samsung en telecomgrootmachten Ericsson en Huawei. Ook China en de VS zien het meest in deze technologie.

Voorstanders van ITS-G5, de directe communicatie, zeggen echter dat hun technologie eenvoudiger is en daardoor goedkoper en compacter, wat automotive toepassingen in de hand speelt. Ook claimen ze dat hun technologie volwassener is; de standaard is gebaseerd op 802.11p, een technologie uit dezelfde familie als wifi. Daarnaast zou ITS-G5 beter presteren op het gebied van latency, wat juist in een automotive context belangrijk is. Naast NXP zitten Volkswagen en Renault in dit kamp.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .