Pieter Edelman
13 July 2017

Onder aanvoering van Sioux CCM gaan 31 Europese partners een eigen platform voor de mechatronische industrie ontwikkelen. Voor dit EU-project I-Mech (Intelligent Motion Control Platform for Smart Mechatronic Systems) is een budget van 17 miljoen euro beschikbaar. De deelnemers aan het consortium willen dat Europese bedrijven met de resultaten de ontwikkeltijd van hun machines kunnen halveren en ze bovendien betrouwbaarder maken.

Het project valt binnen het Ecsel-programma van Europese Unie en telt partners uit tien verschillende landen. Vanuit Nederland gaat het naast Sioux om TNO, de TU Eindhoven, Technolution, Philips, Nexperia, Electromagnetic Compatibility MCC en Reden.

De projectpartners willen specifiek een aantal bouwblokken ontwikkelen die voor verschillende toepassingen ingezet kunnen worden. Het gaat onder meer om het verbinden van bigdata en machine learning, draadloze sensoren diecontinu hun eigen data verwerken, aansturing van elektromotoren in productiemachines en realtime visuele analyse, waarbij multicore dataverwerking een belangrijke rol speelt. Een belangrijk doel is om machines zelflerend te maken zodat ze technische problemen beter kunnen voorspellen en voorkomen.

De projectpartners binnen I-Mech mikken op diverse marktgebieden, waaronder semicon, zonnecellen, operatierobots en 2d- en 3d-printen. Voor het praktijkonderzoek staan er vijf pilots op het programma. Bij de eerste pilot staan taakspecifieke chips voor iot-toepassingen centraal. De tweede pilot focust op operatierobots die zelf kunnen voorspellen wanneer er onderhoud nodig is, zodat ze altijd blijven functioneren in de operatiekamer. In een derde pilot wordt er gewerkt aan een productieapparaat dat onder andere gebruikt kan worden voor de zonnecellen van de toekomst. De vierde pilot richt zich op een tienvoudige verhoging van de productiesnelheid van theezakjes. De vijfde pilot ten slotte draait om de inzet van draadloze sensoren om trillingen van verspanende machines te corrigeren zodat producten nauwkeuriger gemaakt kunnen worden.