Alexander Pil
6 September 2005

Eurodis heeft faillissement aangevraagd. Nadat overnamegesprekken van het Engelse moederbedrijf met onder meer de Duitse concurrent Rutronik op niets uitliepen, raakte de elektronicadistributeur in financiële problemen. Alle 150 arbeidsplaatsen in Nederland staan op de tocht. Wel is er goede hoop dat de activiteiten kunnen worden voortgezet. De vestiging in Haaksbergen wil niet kwijt of het om een overname of een doorstart gaat.

Reden van het dreigende onheil is de marktcrisis van enkele jaren geleden. Eurodis is die klap nooit echt te boven gekomen. Via aandelenemissies in 2003 en 2004 kreeg het Britse bedrijf nog wel een financiële injectie van 75 miljoen euro, maar dat bleek niet voldoende. De nekslag kwam afgelopen maart toen Philips besloot zijn distributie volledig in handen te geven van Future Electronics. Eurodis had het nakijken. In 2003 had Microsoft zijn licentieovereenkomst met Eurodis ook al stopgezet ten gunste van Trident Displays.

Nadat het bod op geheel Eurodis afketste, begon Rutronik kleine delen van zijn concurrent over te nemen. Zo maakte 25 medewerkers in Groot-Brittannië de overstap en staat er ook een personeelsverschuiving in België en Nederland op stapel. ’Het is nog te vroeg om te zeggen om hoeveel mensen het gaat‘, zegt Benelux-regiomanager Anita Praet van Rutronik. ’Wel is het zeker dat er een lokaal kantoor voor hen komt in Hengelo.‘ In Denemarken en Zweden nam Rutronik de competentiecentra Embedded Systems & Displays en Wireless Products over.

Het rommelt ook bij andere Eurodis-dochters. Zowel in Oostenrijk als Zwitserland is er een managementbuy-out geweest. Beide takken gaan onafhankelijk verder. De Engelse distributeur Abacus meldt op zijn website dat hij de business-unit Eurodis UK Business Information heeft overgenomen.

BCe24 save the date